Lähettäjä:
FoliojoniGMO Tomaatit pelottavat
Lähettäjä: Foliojoni
Otsikko: GMO Tomaatit pelottavat
Hakusanat: gmo, tomaatit, pelottaa, arveluttaa, vastaus, vihannes, heviosasto, ruokakauppa, ostokset,
ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ
Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.
Syy
repostMediaId
Lyhyt selvitys
600
Kommentti ei liity mediaan
Eniten ääniä saaneet kommentit
Aika: 2018-04-07 10:45:18
+7559
<jutuomin> +5 RR
Kannattaa kuunnella sitä tomaattia. Se on viisaampi.
Aika: 2018-04-07 12:33:53
+13574
<N-Iron> +5 RR
"Je suis GMO" - ei ole olemassa ainoakaan geneettisesti muokkaamatonta elollista olentoa, ja koko kammon taustalla on koko aiheen ymmärtämättömyys. Perinteisesti esimerkiksi ruokakasvien selektiossa mutaatioita aiheutetaan säteilyllä tai kemikaaleilla - ja yhdellä 10000:sta taimesta mutaatio oli hyödyllinen ja sai aikaiseksi uuden laajikkeen syntyä. Muut olivat epämuodostuneita. Ongelmana perinteisessa tavassa on se, ettei tarkalleen tiedetään mikä geeni on muuttunut ja missä, ja tapahtuiko piileviä haitallisia mutaatioita. Esimerkiksi sokerimaissi menetti jalostuksessa beta-karoteenin...
Aika: 2018-04-07 12:38:36
+13574
<N-Iron> +5 RR
...sokerimaissi menetti jalostuksessa beta-karoteenin, jonka GMO-teknologian avulla on pystytty korjaaman takaisin ja tehdä kasvista paljon tervellisemman. Muttei, kaikki GMO on silti hyi ja luomua pitää olla.Tämän vuoksi kannatan täysin GMO-teknologiaa, koska siinä on edes jonkinlaista tietämystä mitä tarkalleen ollaan tekemässä.
Kommentit (35)
Piilota OFF-Topic keskustelu
<TheSupervisor> Ihmiset jotka karttavat sairaalloisesti GMO ruokaa ovat ottaneet sanonnan "olet mitä syöt" liian kirjaimellisesti. Tuntuu että porukka ei ymmärrä, että ei ne muunnellut geenit mitenkään syödessä sun omia geenejä ala muokkaamaan.
<Anaboli_O> Ilman GMOta maailmasta olisi loppunut ruoka jo aikoja sitten...
<toukkis> Electricman ei oo pakko syödä, sehän on vain suositus, koska tuollasella määrällä varmistaa aika lailla kaikkien elimistön tarvitsemien vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden päivittäisen saannin. Ei ne ihmiset olleet kovin pitkäiäisiä metsästys- keräilykulttuurin aikaan, monenlaiset puutostilat ja niistä johtuvat sairaudet oli varmaankin melko yleisiä. Kyllähän tämä ruokavalion monipuolistunen, lääketieteen kehityksen ja monen muun tekijän tietysti myös paljon vaikuttaessa, on nostanut ihmisten keski-ikää kymmeniä vuosia.
<Electricman> Ihan teaserinä. Ootteko tulleet ajatelleeks, että kun ihminen ei pysty syömään kuin pieniä määriä villilajikkeita ja kakki lajikkeet mitä nykyään syodään on jalostettuja ja viljeltyjä niin mitä syötiin ennen agrikulttuurin alkua 11k vuotta sit? Mistä sillon saatiin se puoli kiloa kasviksia päivässä mikä on "pakko" syödä?
<Electricman> Missään asiassa ei minusta ole hyvä argumentti, että naapurin Pentttikin on tehnyt näin jo kauan niin se on ihan ok.
<Electricman> Jos aihe kiinnostaa niin tässä puolueelinen, mutta hyvä luento aiheesta. https://www.youtube.com/watch?v=MFOWh7tYE58
<zawu> Jahas, ilmeisesti kampelalta on onnistuttu siirtämään kylmyyttäkestävä geeni tomaattiin ja Ruotissa on kehittetty samalla periaatteella kylmää kestävä peruna..
<zawu> Pitää tutkia aihetta.
<toukkis> zawu geenitekniikasta ja siitä mikä on ja ei ole mahdolista löytyy ihan jostain lukion biologian oppimäärästä
<zawu> Eli pelkkää mutuilua, en usko että on mahdollista. Se olisi silloin kasvin ja eläimen risteytys, en ole ikinä kuullut että semmoinen olisi mahdollista.
<toukkis> zawu yhden geenin siirtäminen perimään joko onnistuu tai ei, yleensä ei, mutta toisinaan onnnistuu, ei sillä pitäisi olla merkitystä mistä lajista se geeni on napattu, samanlaista se dna on kalalla ja tomaatilla. Toisaalta jotain geeniä voi vaikka muokata laboratorissa ja siirtää vasta sitten. Mutta ei varmaankaan mitä tahansa geeniä pystytä kuitenkaan siirtämään.
<zawu> toukkis Nyt en kyllä usko, jotain faktaa tiskiin kiitos!
<N-Iron> MrNiskala, olen samaa mieltä, mutta nämä ovat jo lainopillisia sekä hallinnollisia ongelmia. Pahimmillaan se on maissa jossa kyseiset yhtiöt voivat lahjoa oikeuslaitoksia sekä virkamiehia. Lajikkeet jotka eivat tuota kasvavia siemeniä ovat erään asiantuntian mukaan enimmäkseen urbaanilegendaa. Usein uudet siemenet haetaan firmalta ei sen takia ettei omat kasvaisi, vaan koska paras tuotto vaatii jatkuvaa selektiota ihan luonnollisen evoluution/taantuman vuoksi. Monesti se on hankalaa toteuttaa ja kannattavampaa vaan hakea uudet siemenet toimittajalta, oli ne GMO:ta tai ei.
<OoC> Käsittääkseni osa GMO vastustuksesta on sitä että pelätään sen GMO:n leviävän hallitsemattomasti ja syrjäyttävän luonnollisia lajeja. Tai sitten kun biodiversiteetti on liian suppea, niin yksi kasvitauti voi tappaa 90% koko maailman sadosta, joka saattaisi olla ehkä pienoinen ongelma ruuan riittävyyden kannalta...
<OoC> Pyrex, paitsi tietyt tomaattilajikkeet oli aika mauttomia, kun valittiin punaisempia tomaatteja jatkojalostukseen, jotta saatiin täysin punaisia tomaatteja kuluttajille. Väriä ihailtiin, mutta makua ei testattu... Sen jälkeen alettiin vissiin kiinnittämään taas huomiota makuunkin. :)
<Monskuu> Tomaatti on pidemmälle kehitetty mitä monet rasialaiset.
<Pyrex> Kasvien geenimanipulaatiota on tehty jo tuhansia vuosia ihmisen toimesta.. aina on sadosta otettu se maukkain ja isoin yksilö talteen ja yritetty tämän siemenillä saada seuraavasta sadosta kookkaampaa. Siksi nämä nykyiset hedelmät maistuu paremmalta ja on isompia kuin tuhansia vuosia sitten olivat.
<toukkis> zawu Geeni kuin geeni. Ei gmo:ssa tarvitse välittää juurikaan lajirajoista.
<zawu> MösjööTipsu Onks sulta kysytty jotain? No ei vaa :DD
<Thespaghettimonster> MrNiskala Vaara on oikeastaan ainoastaan RoundUp resistanteissa kannoissa, ja muissa vastaavissa. Muuten GMO on ihmiskunnan pelastus
<MrNiskala> N-Iron GMO-teknologiassa ei itsessään ole mitään vikaa. Vika ja vaara on siinä, että se mahdollistaa yhtiöiden keinottelun maataloudessa samaan tapaan, kuin lääkealalla. Esim. firma voi myydä maanviljeliöille kasvia, joka kasvaa hyvin, mutta ei tuota kasvavia siemeniä --> Yrityksellä on monopoli. GMO ei ole paha, mutta ihmiset, jotka rahoittavat tutkimuksia voivat olla.
<N-Iron> ...sokerimaissi menetti jalostuksessa beta-karoteenin, jonka GMO-teknologian avulla on pystytty korjaaman takaisin ja tehdä kasvista paljon tervellisemman. Muttei, kaikki GMO on silti hyi ja luomua pitää olla.Tämän vuoksi kannatan täysin GMO-teknologiaa, koska siinä on edes jonkinlaista tietämystä mitä tarkalleen ollaan tekemässä.
<N-Iron> "Je suis GMO" - ei ole olemassa ainoakaan geneettisesti muokkaamatonta elollista olentoa, ja koko kammon taustalla on koko aiheen ymmärtämättömyys. Perinteisesti esimerkiksi ruokakasvien selektiossa mutaatioita aiheutetaan säteilyllä tai kemikaaleilla - ja yhdellä 10000:sta taimesta mutaatio oli hyödyllinen ja sai aikaiseksi uuden laajikkeen syntyä. Muut olivat epämuodostuneita. Ongelmana perinteisessa tavassa on se, ettei tarkalleen tiedetään mikä geeni on muuttunut ja missä, ja tapahtuiko piileviä haitallisia mutaatioita. Esimerkiksi sokerimaissi menetti jalostuksessa beta-karoteenin...
<MösjööTipsu> zawu Juu kun tomaattiin yhditetään kalan geenejä, oppivat tomaatit hengittämään veden alla. Tällä varaudutaan povattuun jäätiköiden sulamisesta aiheutuvaa merenpinnan nousua, jolloin menetetään viljelysmaita veden alle.
<zawu> Konnabis Mitä? Kalan geenejä kasvikseen? Onko se mahdollista?
<Konnabis> pepeplus Niin luonnollisesti risteyttämällä. Ei tunkemalla niihin esim. kalan geenejä niin kuin nykypäivänä.
<naserix> https://www.riemurasia.net/video/Suuri-Intialainen-vihanneshuijaus/192348
<torakka88> EN OLE VEGAANI!
<pepeplus> Yök, noidenkin geenejä on jo vuosisatoja muokattu.
<suomirokki> Nuo on vissiin niitä tappajatomaattien esi-isiä.
<punamuna> Mitä tomaatti sanoi toiselle tomaatille ennenkuin ne ylittivät tien? - "Ota sinappia"
<Comkki> Älä oo tollanen vegaani.
<slerbahuuli> Automaatti on yliveto
<jutuomin> Kannattaa kuunnella sitä tomaattia. Se on viisaampi.
<Garbanzo> Nyt on taas huippumediaa, tai sitten en vain tajunnut.
Uusimmat profiilikuvat
Foorumilla tapahtuu