Lähettäjä:
jellynenLiquid Fluoride Thorium Reactor
Kirk Sonersen kertoo 1950-luvulla Albert Wheinbergin kehittämästä nestemäisiin ydinpolttoaineisiin perustuvasta ydinvoimasta, joka on peräisin Thoriumista. Thorium on järjestysluvultaan 2 lukua uraania kevyempää, lievästi radioaktiivista metallia. Thoriumia esiintyy maapallon kuoresta 10 ppm (parts per million) ja se on kaikki Th-233 isotooppia, joten rikastamista ei tarvitse tehdä. (Vrt U-235 0.018ppm) Perinteisiin reaktoreihin verrattuna LFTR on huomattavasti energiatehokkaampi, turvallisempi, vähäpäästöisempi, pienikokoisempi ja ydinaseiden kannalta vaikeampi. Kaikki reaktorin merkittävästi paremmat ominaisuudet perustuvat thoriumiin ja sen hajoamisketjuihin. Thorium absorboi yhteensä 2 neutronia ja Beta+ hajoaa U-233 joka absorboidessaan neutronin fissioituu vapauttaen eli 2 neutronia (eli itseylläpitävä). Hajoamisketjun loppupäässä on myös monia lääketieteellisesti ja avaruusteknillisesti elintärkeitä isotooppeja, kuten syöpätäsmälääke Bismuth-213 joka on nopeasti alphahajoava isotooppi ja hajoamisketjunsa viimeinen radioaktiivinen isotooppi. Reaktori toimii kahden nesteen "kerroksena". Sisäydin on U-233 ja sen fissiotuotteita ja ulkopuoli thoriumtetrafluoridia. Polttoainetta voidaan kierrättää kemiallisesti erottamalla vety ja fluorikaasuja käyttäen. Reaktori toimii korkeimmillaan 800°C ja normaalipaineessa, mikä on ennenäkemättömän hyvä energiantuotannon kannalta. LFTR-reaktorien suurin ongelma 1900-luvulla olivat Yhdysvaltojen poliitikot ja ydinenergiakomitea jotka taistelivat uraani- ja plutoniumreaktorien puolesta maineensa sekä ydinaseiden takia. Nykyään esteenä on lähinnä rahoitus, byrokratia ja öljy-yhtiöt, sekä yhteiskunnan asenteet ydinvoimaa kohtaan. Kiinalaiset kehittävät thorium reaktoreita tällä hetkellä ja optimistinen ennuste on kaupallisia reaktoreita kymmenen vuoden sisällä. Aiheesta kiinnostuneille lisätietoa videomuodossa: https://www.youtube.com/watch?v=P9M__yYbsZ4 https://www.youtube.com/watch?v=AHs2Ugxo7-8
Lähettäjä: jellynen
Otsikko: Liquid Fluoride Thorium Reactor
Kuvaus: Kirk Sonersen kertoo 1950-luvulla Albert Wheinbergin kehittämästä nestemäisiin ydinpolttoaineisiin perustuvasta ydinvoimasta, joka on peräisin Thoriumista. Thorium on järjestysluvultaan 2 lukua uraania kevyempää, lievästi radioaktiivista metallia. Thoriumia esiintyy maapallon kuoresta 10 ppm (parts per million) ja se on kaikki Th-233 isotooppia, joten rikastamista ei tarvitse tehdä. (Vrt U-235 0.018ppm) Perinteisiin reaktoreihin verrattuna LFTR on huomattavasti energiatehokkaampi, turvallisempi, vähäpäästöisempi, pienikokoisempi ja ydinaseiden kannalta vaikeampi. Kaikki reaktorin merkittävästi paremmat ominaisuudet perustuvat thoriumiin ja sen hajoamisketjuihin. Thorium absorboi yhteensä 2 neutronia ja Beta+ hajoaa U-233 joka absorboidessaan neutronin fissioituu vapauttaen eli 2 neutronia (eli itseylläpitävä). Hajoamisketjun loppupäässä on myös monia lääketieteellisesti ja avaruusteknillisesti elintärkeitä isotooppeja, kuten syöpätäsmälääke Bismuth-213 joka on nopeasti alphahajoava isotooppi ja hajoamisketjunsa viimeinen radioaktiivinen isotooppi. Reaktori toimii kahden nesteen "kerroksena". Sisäydin on U-233 ja sen fissiotuotteita ja ulkopuoli thoriumtetrafluoridia. Polttoainetta voidaan kierrättää kemiallisesti erottamalla vety ja fluorikaasuja käyttäen. Reaktori toimii korkeimmillaan 800°C ja normaalipaineessa, mikä on ennenäkemättömän hyvä energiantuotannon kannalta. LFTR-reaktorien suurin ongelma 1900-luvulla olivat Yhdysvaltojen poliitikot ja ydinenergiakomitea jotka taistelivat uraani- ja plutoniumreaktorien puolesta maineensa sekä ydinaseiden takia. Nykyään esteenä on lähinnä rahoitus, byrokratia ja öljy-yhtiöt, sekä yhteiskunnan asenteet ydinvoimaa kohtaan. Kiinalaiset kehittävät thorium reaktoreita tällä hetkellä ja optimistinen ennuste on kaupallisia reaktoreita kymmenen vuoden sisällä. Aiheesta kiinnostuneille lisätietoa videomuodossa: https://www.youtube.com/watch?v=P9M__yYbsZ4 https://www.youtube.com/watch?v=AHs2Ugxo7-8
Hakusanat: Thorium, LFTR, Kirk, Sorensen, Ydinreaktori, kuu, siirtokunta, energiamuoto,
ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ
Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.
Syy
repostMediaId
Lyhyt selvitys
600
Kommentti ei liity mediaan
Eniten ääniä saaneet kommentit
Aika: 2016-06-21 21:07:46
+1333
<Meinichi>
Tätä pitäisi tutkiä lisää, mutta Thoriumia ei voi monopolisoida, joten siihen ei laiteta rahaa.
Aika: 2016-06-21 21:13:06
+5731
<Nagling>
Nyt kuulostaa aivan liian hyvältä. Valtiot, jotka on energiariippuvaisia muista valtiosta luulis olevan tän kimpussa alta aikayksikön, riippumatta mistään byrokratioista tai öljy-yhtiöiden painostuksista. Jos pitäisi arvaus heittää, niin tämän tekniikan perustavanlaatuinen ongelma on energian kerääminen/varastointi.
Kommentit (29)
Piilota OFF-Topic keskustelu
<vyily> Nagling Eli samat ongelmat kuin nykyisissäkin tuotantomuodoissa? Energian varastoiminen ylipäänsä on hankalaa, ja siihen yritetään löytää ratkaisuja jatkuvasti. Energian kerääminen taas toimii lähtökohtaisesti aivan kuten nykyisissä ydinvoimaloissa eli voimalan kuumentama vesihöyry pyörittää turbiineja.
<zzpazi> Nimet vois pitää suomena kuvauksessa: torium, vismutti.
<toukkis> Ainoa syy miksi nuo eivät ole tänä päivänä käytössä on että haluttiin rikastaa uraania ydinasekäyttöön. Ei uraanin valinnassa polttoaineeksi ollut mitään muuta järkevää syytä.
<Scyber> Joo Thoriumia kasvaa puissa.
<Smulgero> Tuosta ei saada ydinpommeja, eli ei rahoiteta. Siihen se rahoitus loppui silloin aikoinaan jenkeissä.
<perkeleet> Riemurasiasta löytyy asiasta myös tekstipohjainen versio parin vuoden takaa: https://www.riemurasia.net/kuva/Thorium/141024
<Zerff> Eikös tämän ongelmana ollut lähinnä korroosion estäminen laitteistossa?
<rammer> Siis nyt vasta tulossa kaupallinen reaktori. Mä oon tässä noin 10 vuotta ihmetelly että miks tollasta ei voi rakentaa, kun riskitkin on olemattomat, kun ytimen sulamista ei voi tapahtua koska reaktio pysyy käynnissä vain katalyytillä.
<kaljamaharolli> shut up and take my money?
<Elgoog> Jep, jos saman verran mitä laitetaan vuosittain sotateollisuuden tukemiseen olisi laitettu vaikka 10 vuotta fuusioreaktorin kehittämiseen ja tutkimiseen, niin oltaisiin jo varmasti aika pitkällä asiassa, mutta eihän tuommoinen halpa, lähes ilmainen energia aja kenekään etuja, joten ei kannata kehittää.
<Öhäkki> Mun kamina lämpiää puilla
<Prometheas> Annetaan Kiinan tehdä ensin ja antaa niille ylilyöntiasema energiateollisuudessa. Mikäli muistain oikein, näissä sulasuolareaktoreissa on ongelmana kestävyys, koska polttoaine on erittäin syövyttävää korkeissa lämpötiloissa. Tuon kun Kiinalaiset ratkaisevat niin on maailmanlaajuisen kehityksen ajat käsillä.
<cray-z-man> nou hätä. kiinan poijjjaaat tekee näitä reaktoria kohta niin että niitä saa jopa biltemasta
<kuli78> MeinichiEi se siitä johdu. Todellinen syy on se, että torium reaktorit eivät tuota ydinasekelpoisia isotooppeja. Kevytvesireaktorit on kehitetty silmällä pitäen ydinaseiden tarpeita. Itseasiassa torium reaktorit tarvitsevat toimiakseen kevytvesireaktoreissa sivutuotteena syntyviä aktiivisempia isotooppeja, jotta mylly käy. Ts. torium reaktorissa voitaisiin siis polttaa nykyiset ydinjäteet vaarattomiksi.
<FernandoSolo> Kukaan ei halua laittaa rahaa kalliisiin prototyyppeihin ja juuri sellaisesta tässä on kyse. Jos ei aikanaan olisi tarvinnut tehdä atomipommmeja... tai moisia ei edes olisi erehdytty kehittämään olisi asiat paremmin. Toisekseen koska minkään muotoinen ydinvoima ei ole mediaseksikästä, koska ihmiset paskoo alleen jos näille edes kuiskaa "säteily", koska eräät pellet ovat sillä iät ja ajat pelotelleet. Ratkaisu olisi käden ulottuvilla... mutta siihen ei haluta tarttua.
<mustekalanmuste> Mielenkiintoinen aihe, mutta äijän ulosanti on niin monotonista ja persoonatonta että paljoa ei jäänyt mieleen
<tt2015> Ei enää synny samanlaisia neroja kuin viime vuosisadalla, nykyään vain parannellaan vanhoja ideoita. jos joku voisi mainita yhden hienon, täysin uuden asian mitä on keksitty 2000-luvulla joka auttaa ihmiskuntaa jollain tavalla niin olisi hyvä, kiitos jo etukäteen. Ps. jokin muu asia kuin ihmiskunnan harventamiseen liittyvä. :D
<J_kovic> https://whatisnuclear.com/articles/thorium_myths.html
<Valkoinenkuolema> Nuo reaktorit voisivat ratkaista monet ongelmat maailmasta. Se tosin ei käy koska energia on valtaa ja jos energiaa on kaikilla saatavilla helposti ja turvallisesti niin ei ... ei se käy !
<Voldebean> Meinichi Eikä siitä voi jalostaa ydinaseita (joka oli aiemmin jo syy miksi polttoainetta ei lähetty kehittämään). Thorium on saanut nimensa ukkosenjumala Thorista. Thorium on aika jeba.
<moulinex> Norjassa ollaan jo eellä. Ja jos muistan oikein niin norjassa on maailman suurimmat thorium esiintymätkin. Onnepekkoja prkl :) http://thorenergy.no/second-round-of-thorium-test-irradiation-underway/
<pullasorsa72> Kuvauksen kirjoittaja, voisit nyt edes nähdä sen verran vaivaa, että kääntäisit myös alkuaineihen nimet. Kiitos.
<PeterNorth> Postaaja lienee itse keksinyt kuvauksen :)
<Pederic> Miksi tämä on uskottavampi kuin muut? Omasta mielestä oikeeat tiedemiehet ei osaa esiintyä, mutta nyky maailma on tehny minut niin skepsiseksi että en usko muuta kuin sen mitä ite tunnen. Olen tieteen kannalla. Kaikessa.
<Nagling> Nyt kuulostaa aivan liian hyvältä. Valtiot, jotka on energiariippuvaisia muista valtiosta luulis olevan tän kimpussa alta aikayksikön, riippumatta mistään byrokratioista tai öljy-yhtiöiden painostuksista. Jos pitäisi arvaus heittää, niin tämän tekniikan perustavanlaatuinen ongelma on energian kerääminen/varastointi.
<Meinichi> Tätä pitäisi tutkiä lisää, mutta Thoriumia ei voi monopolisoida, joten siihen ei laiteta rahaa.
<Näykkä> kuulostaa liian hyvältä
<FreddyKrueger> Meni ohi kun Jesse Pinkmanillä
<TohtoriUG> Joskus oli pieni uutinen Kiinalaisen teknologian mahdollistavan ydinjätteen kierrätyksen. Tällöin uraanivarannot kestäisi 3000 vuotta sadan vuoden sijaan. En löytänyt uutista. En katsonut videota vielä.
Uusimmat profiilikuvat
Foorumilla tapahtuu