Quantcast

Sam Harris on "Free will"

Sam Harris demonstrates — with great intellectual ferocity and panache — that free will is an inherently flawed and incoherent concept, even in subjective terms.

3.5 / 5 (12 ääntä)

Julkaistu: 26.7.2013 21:51

Katsottu: 3536 kertaa

Kommentit: 13 kpl

Tarkastaja: Tiikuri

1.2K

3.5 / 5 (12 ääntä)

Sam Harris on "Free will" | Sam Harris demonstrates — with great intellectual ferocity and panache — that free will is an inherently flawed and incoherent concept, even in subjective terms.

Kommentit (13)

Kommentointi on vain Riemurasian kirjautuneille käyttäjille!
28.07.13 14:48

<Cusco Quint> :D Käsitin kuvauksesta että tulee jotain shittii Free Willy – Pelastakaa Willy elokuvasta.

27.07.13 22:43

<LordBhorak> <opmdevil> Siis tuo identtinen tilanne on identtinen myös ajallisesti, jolloin sitä voidaan verrata historiaan. Se ei muutu, vaikka sen kuinka monta kertaa katsoisi. Tästä syystä ihminen tekee aina johdetun päätöksen. Myös se, että päätät huomenna aloittaa urheilun on jo johdettu päätös ja se, että et aloittanutkaan. Identtinen tilanne vaatii samat muistot, koska se on identtinen (tieteellisesti, ei kuten kaksoset). Vapaa tahto vaatisi, että päätös muuttuisi identtisissä tilanteissa. Kvanttifysiikkaan perustaminen on taas niin kaukaa haettua teoriaa, koska sitä ei edes ymmärretä vielä.

27.07.13 14:41

<Haerski2> <olleokjell> Tieto leviää koko kansalle? Jos on lukion käynyt, niin eihän näissä väitteissä ollut mitään uutta auringon alla. Psykologian ja filosofian tunneilla pohdittiin tismalleen samoja asioita tuntitolkulla ja pohdittiin varmasti paljon ennen omia lukioaikojani. Kaverin kirja varmaan myy jenkkilässä mukavasti, mutta ei hän noista ajatuksista mitään crediittiä ansaitse.

27.07.13 13:17

<opmdevil> <LordBhorak> en ole katsonut videot enkä varmaan katsokaan mutta kommenttiisi: teoriasi varmaan toimii jos ihmisellä ei olisi aikaisempia muistikuvia tapahtumista. Tällöin on oletta että kaikki käyttäytyvät samalla tavalla. Oletettavaa on, että aikaisemmat kokemukset ja muilta opitut asiat vaikuttavat valintoihin.

27.07.13 12:04

<olleokjell> Heh, olin aikeissa postata tämä video jo pari kuukautta sitten mutta ajattelin että on ehkä vähän turhan syvällistä kamaa huumorisivustolle. Tämähän ei ole mitään uutta tietoa filosofiaa harrastaville, mutta mielenkiinnolla seuraan mitä tapahtuu kun tieto leviää koko kansalle. Esim. kristinusko väittää jumalan antaneen ihmiselle vapaan tahdon, joten eiköhän sieltä tulisi kiivasta vastustusta.

-1
27.07.13 01:10

<Kipux> <LordBhorak> Kukaan ei väitä että sata kertaa sadasta tekisit samalla tavalla. Kvanttifysiikka estää tollaset väitteet. Harris sanoo että sinä ja minä ollaan vaan sivusta katsojia. Meidän aivot tekee päätöksen mitä me teemme ja tietoinen minä vain katsoo "sivusta" sekunnin perässä. Se on tieteellisesti testattavissa. Katso kohta 18:20.

27.07.13 00:49

<LordBhorak> Lyhyesti sanottuna: Jos sinut laitetaan täysin identtiseen tilanteeseen 100000 kertaa putkeen (jokainen atomi samassa asennossa jne), niin 100000 kertaa teet saman ratkaisun. Vapaa tahto on illuusio, koska kaikki muurahaisten toiminnasta universumin toimintaan kulkee tiettyjen sääntöjen mukaan ja niitä ei voida ohittaa.

26.07.13 23:41

<skibaduweinau> <12qwaszx> no jos esim. joku toinen ihminen vaikuttaa omiin tekemisiini niin mistä hän sitten on saanut vaikutteita vaikuttaa meikäläiseen? Tänäkö sitten jatkuu aikojen alkuun

26.07.13 23:35

<Tinkertrain> 15:10 enkkuteksteillä

26.07.13 23:29

<12qwaszx> <skibaduweinau> et ymmärtänyt ajatusta. Olet vapaa tekemään mitä haluat, mutta kaikki mitä olet kokenut ja ulkopuoliset ärsykkeet vaikuttavat valintoihisi

26.07.13 23:29

<vonhuble> katoin ihan vittuillakseni ku oli niin pitkä. ja täytyy sanoa että huh huh mind blown. Eli yhteenvetona jotkut ovat jo päättäneet katsoa tämän kommentin loppuun asti ja jotkut ei lue tätä ollenkaan.

26.07.13 23:02

<skibaduweinau> Eli kaikki sun ajatuksista tekoihin on vaan randomia, sokeaa atomien liikettä ja kemiallisia reaktioita sun päässäs. Tämäkin on vain randomia tekstiä, universumin "valkoista kohinaa" jolla ei ole mitään merkitystä. Jos muslimi räjäyttää itsensä, hän vain tanssi oman DNA:nsa tahdissa ja sen teon tuomitsevilla atomit vaan sattui reagoimaan randomisti kyseiseen eventtiin + kyseisen henkilön ns."vastuu ja syy" häneltä itseltään katoaisi totaallisesti. Olemme pelkkiä biomekaanisia lihakasoja eikä tämän videon lähettäjällä ollut vapaata tahtoa laittaa kyseistä videota tänne...

26.07.13 22:27

<kissamies> arvatkaapa kahdesti jaksoinko katsoa

Uusimmat Foorumin viestit

Lähetä uusi video

KATEGORIAT

Selaa videoita..

SAMANKALTAISIA

Barney Stinson Predator mode

Barney Stinson Predator mode

3 674 katselukertaa

Tekoäly

Tekoäly

6 275 katselukertaa

ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ

Mikäli tämä mediatiedosto on mielestäsi sopimaton tai omistat tekijänoikeudet mediatiedostoon ja haluat sen poistettavaksi, voit lähettää siitä meille ilmoituksen.

Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.

Syy

repostMediaId

Lyhyt selvitys

Kommentointiin liittyvät säännöt

  • Pyri kunnioittamaan muita kirjoittajia ja heidän mielipiteitään.
  • Merkitse kommenttisi lähetysvaiheessa off-topiciksi mikäli se ei liity mitenkään itse mediaan.
  • Ylläpidolla on oikeus poistaa kommentti ilman mitään erillistä ilmoitusta.
  • Jylppy-Galleriaan ei hyväksytä poliittisten äärilaitojen riitelyä tai maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä medioita tai kommentteja, niillä ei ole mitään viihdearvoa eivätkä ne tästä syystä sovellu Riemurasiaan.
  • Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kiellettyä.
  • Väkivallalla tai millään muullakaan uhkailua ei sallita, kohdistuipa se toiseen kirjoittajaan, julkisuuden henkilöön tai tuntemattomaan ihmiseen. Myöskään muita ei saa kannustaa väkivaltaan tai vainoon.
  • Linkit jotka sisältävät erotiikkaa, väkivaltaa, häiritseviä kuvia tai mainontaa ovat kiellettyjä.
  • Poistamme mainostarkoituksessa laaditut kirjoitukset, olipa mainostettava asia sitten tavara, palvelu, aate tai maailmankatsomus. Puolueen tai uskonnon kiihkeä tuputtaminen voi olla myös mainostamista.
  • Yksityiselämään kuuluvia asioita ei saa julkaista. Tämä tarkoittaa mm. puhelinnumeroita, osoitetietoja ja sähköpostiosoitteita.
  • Toistuva saman asian kommentointi on kiellettyä.
  • Mediaan liittymättömät kommentit, kuten maahanmuuttopoliikka tapahtuu foormilla. Pääset siihen tästä. Sallimme kuitenkin mediaan liittymättömät kirjoitukset tietyissä rajoissa. On myös välillä piristävää kuulla käyttäjien omia hauskoja kokemuksia elämästä.
  • Jatkuvista sääntöjen rikkomisesta ylläpidolla on oikeus antaa käyttäjälle varoitus (7 päivän kirjoitus -ja äänestyskielto) sekä räikeimmissä tapauksissa porttikielto sivustolle tai tunnuksen poisto.
  • Kaikkien näiden sääntöjen jälkeen pyritään pitämään keskustelu kuitenkin rentona.