Lyhytdokumentti Intian wc- ja juomavesiongelmista
"Gangesin tasanko on pääosin erittäin hedelmällistä maata, mikä on luonut jo varhain edellytykset kaupungistumiselle ja väestönkasvulle. Nykyään noin kymmenen prosenttia maailman ihmisistä on riippuvaisia Gangesin vedestä. Ganges on kuitenkin pahoin saastunut, ja juoma- ja kasteluveden saaminen on haastavaa." - Wikipedia
Eniten ääniä saaneet kommentit
Aika: 2017-04-21 10:46:32
+34327
<maksamakkara>
unicycle vanhat siirtomaat valittaa aina siirtomaa-ajan herroistaan ja kaiken maailman punavihreät mielensäpahoittajat tuntevat tuskaa heidän puolestaan tietämättä asiasta yhtään mitään. Brittiläinen imperiumi on kuitenkin juuri se, joka vei sen länsimaisen sivistyksen kaikkiin siirtomaihinsa. Se miten nämä maat ovat sitten pärjänneet itsenäistymisen jälkeen on aivan heidän omaa syytään. Jos olet eri mieltä niin muistutan että Australia, Kanada, Yhdysvallat ja Uusi seelanti ovat myöskin vanhoja siirtomaita ja ainut todellinen ero niissä kaikkiin muihin siirtomaihin on ihmisissä.
Aika: 2017-04-21 11:32:02
+1422
<huorapillu>
"Suomen vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat 56 miljoonaa tonnia ja ne laskevat kuuden prosentin tahtia. Intian päästöt ovat 2,5 miljardia tonnia ja ne kasvavat reilun viiden prosentin tahtia, eli vuodessa yli kaksi kertaa koko Suomen päästöjen verran." - Kauppalehti
Aika: 2017-04-21 19:20:41
+21671
<Pops_>
Jorma90 Jos nyt ei oteta talouskasvua yms. huomioon niin luulisi nyt jokaisen kansan tajuavan että siihen Jokeen/järveen josta ottaa vetensä, ei kannattaisi paskoa. Tai roudata kaikkea paska sinne. Suomessa tätä ei ole tehty koskaan, eikä se ole kiinni mistään siirtomaa-ajasta. Länsimaalaiset rakensi vasta tuonne vessoja, mutta nuo tampiot eivät niitä käyttäneet, vaan alkoivat palvoa niitä. Pelottava ajatus että tuolla talous kasvaa niin järjetöntä tahtia, kun eivät osaa huolehtia päästöistään.
Aika: 2017-04-21 21:38:40
+224761
<aleksi_i>
Saaat kärsiä ihan rauhassa, vai pitäisikö nyt Suomalaisten lahjoittaa vetään heille koska ihmisoikeudet. Pidetään me huoli omasta vedestämme. Ja omana se pidettäköön.
Kommentit (30)
<miksaa> Muistu mieleen tästä videosta.http://www.planetcustodian.com/2015/10/19/8134/over-50-scary-images-depicting-filth-of-varanasi-and-river-ganges-that-went-viral-in-china.html
<Jorma90> Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että britit olivat kastijaon kannalla ja ajoivat sitä entistä jäykempään suuntaan. "The British Raj furthered this development, making rigid caste organisation a central mechanism of administration. Between 1860 and 1920, the British segregated Indians by caste, granting administrative jobs and senior appointments only to the upper castes. Social unrest during the 1920s led to a change in this policy."
<Jorma90> Kastijärjestelmästä: https://en.wikipedia.org/wiki/Caste_system_in_India "Since 1950, the country has enacted many laws and social initiatives to protect and improve the socioeconomic conditions of its lower caste population. These caste classifications for college admission quotas, job reservations and other affirmative action initiatives, according to the Supreme Court of India, are based on heredity and are not changeable." Eli tuonkin suhteen on tullut parannuksia.
<Jorma90> Pops_ Täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_issues_in_India "According to data collection and environment assessment studies of World Bank experts, between 1995 through 2010, India has made one of the fastest progress in the world, in addressing its environmental issues and improving its environmental quality." Ilmeisesti he ovat asian eteen jotain tehneetkin. Asiat eivät tietenkään muutu sormia näpäyttämällä, mutta ei ole perusteltua olettaa, että nykyisen tason ympäristöongelmat olisivat Intiassa ikuisesti kestäviä.
<Pops_> Jorma90 Lapsellista ajatella että Intiassa ei päästöt kasvaisi entisestään, mutta ehkä ne josssain vaiheessa oppii kun hukkuvat paskaan. Intiassa on yksi ongelma jota ei länsimaissa ole, nimittäin uskonto. Kun lähdetään siitä että toiset ovat jo syntymästään asti alempiarvoisia, niin tuskin siellä koulutusta tulee olemaan kaikille vielä pitkään aikaan ellei asiat muutu. Sitenkin se paskaaminen jatkuu, kun ei tiedetä paremmin. Luulen että suurin osa ihmisistä on Intiassa alempaa kastia, joten jos näille ei rikkaat tarjoa koulutusta, ei asiat koskaan muutu.
<Pops_> Jorma90 Nimenomaan ennen. Englantilaiset varmaan oppivat läksynsä tuosta jokiin dumppaamisesta, mutta intialaiset eivät. Suomessa maatalouden päästöt on varmaan vähenemään päin, rehevöityminen on ollut lähinnä tehomaatalouden ongelma, jota ei Suomessakaan ole ollut kovin pitkään. Suomessa kyllä osataan sen verran puhdasta luontoa arvostaa ettei sinne suoraan jokeen ole mitään kaadettu koskaan. Luulen että kun tuollainen Intianlainen maa kasvattaa talouttaan, niin tapahtuu se kivihiilellä->päästöt kasvaa. Länsimaissa taas eri asia kun jatkuvasti käytetään enemmän uusiutuvia.
<hookkan> Tässä yksi hyvä syy lisää olla matkusmatta Intiaan.
<RandomUser7-11> Intia on mielenkiintoinen maa. Siellä tuo hygienian taso on kehitysmaatasolla, upouusista vessoista tehdään alttareita jollekin vessan jumalalle, paskotaan ns. "paskakujalle" ja Intia on kumminkin ydinasevaltio.
<aleksi_i> Saaat kärsiä ihan rauhassa, vai pitäisikö nyt Suomalaisten lahjoittaa vetään heille koska ihmisoikeudet. Pidetään me huoli omasta vedestämme. Ja omana se pidettäköön.
<Jorma90> Pops_ Nykyään länsimaissa tajutaan olla kippaamatta kaikkea paskaa järviin ja jokiin, mutta kyllä sitä ennen osattiin. Esim. Thamesiin dumpattiin tavaraa samalla tavalla kuin Gangesiin, seurauksena mm. tämä https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Stink . Suomessakin maatalouden päästöt ovat aiheuttaneet vesistöjen rehevöitymistä, ja luulenpa että on niihin mennyt paljon muutakin. En usko, että Intian talouden kasvaessa myös heidän saastutuksensa kasvaa, ei ainakaan pidemmällä tähtäimellä. Länsimaat ovat kasvattaneet jatkuvasti talouksiaan, mutta saasteet ovat viime vuosikymmeninä vähentyneet.
<subaruduke> kyllä nuo intian ongelmat on ihan kiinni typeristä ihmisistä ja niiden määrästä.
<Fenghuang> Niille Intialaisille joilla on oma talo ja maata takapihalla näyttää olevan niin VITUN vaikeeta rakentaa oma biovessa takapihalle. Siinäs valittavat omaa saamattomuuttaan.
<Pops_> Jorma90 Jos nyt ei oteta talouskasvua yms. huomioon niin luulisi nyt jokaisen kansan tajuavan että siihen Jokeen/järveen josta ottaa vetensä, ei kannattaisi paskoa. Tai roudata kaikkea paska sinne. Suomessa tätä ei ole tehty koskaan, eikä se ole kiinni mistään siirtomaa-ajasta. Länsimaalaiset rakensi vasta tuonne vessoja, mutta nuo tampiot eivät niitä käyttäneet, vaan alkoivat palvoa niitä. Pelottava ajatus että tuolla talous kasvaa niin järjetöntä tahtia, kun eivät osaa huolehtia päästöistään.
<gerhard6> Tämmösiä kun kattoo niin aina ihmetyttää että miksi suomi tarvitsee "rikastusta". Täällä on joet ja järvet suht puhaat ja ihmiset osannu elää
<Jorma90> Ei taida olla olemasssa yhtään maata, mikä olisi pystynyt jatkuvasti pitämään edes 10%:n kasvua bkt:ssa yllä, saati sitten 100%:n kasvua.
<Jorma90> Kiina ja Intia ovat kyllä ottamassa kiinni pikkuhiljaa länsimaita, mutta kuten kirjoitin, se ottaa aikansa (Intiassa ja Kiinassa bkt kasvaa n. 7% vuodessa, länsimaissa n. 2% vuodessa). Mielestäni ei ole realistista olettaa, että ne olisivat saaneet länsimaat kiinni itsenäistymisensä jälkeen tekemällä asiat "oikein" kovinkaan nopeasti, sillä länsimaiden taloudet olivat valovuosia edellä Kiinan ja Intian talouksia. Esim. vuoden 1952 Kiinan olisi pitänyt TUPLATA bkt:nsa kahdeksan vuotta putkeen, mikä on täysin mahdotonta, ennen kuin he olisivat saaneet jenkit MELKEIN kiinni.
<maksamakkara> jatkuu.. mittapuun mukaan. britti imperiumi oli kuitenkin varmaan se eettisesti paras vaihtoehto siihen aikaan. Mutta kun puhutaan nykypäivästä ja näen ympäri maapalloa näissä imperiumin entisissä siirtomaissa afrikassa, intiassa, haitissa, jne, jne, että he käyttävät vieläkin siirtomaa-ajan taloja, junia, teitä ja muuta infrastruktuuri, eikä mitään ole tapahtunut tänä itsenäisyyden aikana, niin kuinka pitkälle ymmärrykseni pitäisi venyä. Missä vaiheessa kansoilta voi odottaa että he kantavat vastuun itse itsestään. Olemmeko ikuisia holhoojia.
<maksamakkara> Jorma90 Tuo on yksi näkemys asiaan, se taas onko se ainut ja oikea totuus on taas aivan eri asia. Asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Britit eivät juuri kunnioittaneet aikaisempaa kultuuria jos sellainen ylipäätään oli ja jos joku kansa luokiteltiin sivistymättämäksi heitä kohdeltiin sen mukaisesti. Samalla heille tosin tarjottiin mahdollisuus sivistykseen, ainakin sen ajan mittapuun mukaan. Yleensä se tarkoitti palvelusta osana brittiläistä imperiumia. Ajat ja moraalikäsitykset olivat erilaisia. Myös itse ihmiset olivat erilaisia. Emme voi tuomita heitä tämänpäivän poliittisestikorrektin
<Jorma90> Summa summarum, Kiina ja Intia olivat aivan helvetisti jäljessä länsimaita siirtomavalta-aikakauden jäljiltä, eikä tuota eroa kurota hetkessä umpeen. Esim. Kiinan bkt/asukas oli vuonna 1952 $54(!) (esim. jenkeissä tuohon aikaan se oli n. $15 400) niin on se noussut nyt yli $8 000:een (jenkeissä bkt/asukas on nykyään yli $52 000, eli Kiina on ottanut prosentuaalisesti mitaten jenkkejä kiinni valtavasti). Kaikissa mainitsemissasi maissa alkuperäisväestö käytännössä syrjäytettiin, eikä näitä uudisasukkaita käytetty hyväksi niin kuin esim. Kiinan tai Intian asukkaita.
<Jorma90> maksamakkara Kyllä! Brittien imperialismi oli ihan helvetin kiva juttu, eikä heidän tulonsa jälkeen kuollut kuin ainoastaan melkein kaikki aboriginaalit Australiassa, maorit Uudessa-Seelannissa ja olivat niin mukavia, että toivat sivistyksenkin näille kansoille, mm. eristämällä aboriginaalit reservaatteihin! Intiassa ja Kiinassa eurooppalaiset eivät onnistuneet tappamaan omin käsin tai tautien avulla näitä "alkuasukkaita" siten, että eurooppalaisista olisi tullut enemmistö, mutta ne saatiin "taivuteltua" käymään "reilua" kauppaa.
<spegger> Liikaa possea ja liika vähän tilaa
<poseeeh> Ei se oo saastunu se on vaan pyhää vettä.
<PenZon> huorapillu Pripyatissa eläis todennäköisesti huomattavasti terveempänä kuin tuolla. Mutta joo, itteekin vähän ihmetyttää että tuolla ei rakenneta puuceetä nyt ainakin alkuun. On sekin parempi kuin pidätellä että ei miehet nää ja sitten saada käärmeenpurema perseeseen. Ja tuo päästövöyhötys on ihan älytöntä tässä maailmannurkassa. Etenkin kun muistaa miten tehokas hiilidioksidikaivo tämän maan metsä on. Ja vielä jos lainsäädännöllä ja verotuksella tukis (vielä enemmän) puun hyödyntämistä energianlähteenä niin lämmitykseen kuin liikenteeseenkin. Sitä meillä kuitenkin riittää.
<huorapillu> "Suomen vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat 56 miljoonaa tonnia ja ne laskevat kuuden prosentin tahtia. Intian päästöt ovat 2,5 miljardia tonnia ja ne kasvavat reilun viiden prosentin tahtia, eli vuodessa yli kaksi kertaa koko Suomen päästöjen verran." - Kauppalehti
<maksamakkara> unicycle vanhat siirtomaat valittaa aina siirtomaa-ajan herroistaan ja kaiken maailman punavihreät mielensäpahoittajat tuntevat tuskaa heidän puolestaan tietämättä asiasta yhtään mitään. Brittiläinen imperiumi on kuitenkin juuri se, joka vei sen länsimaisen sivistyksen kaikkiin siirtomaihinsa. Se miten nämä maat ovat sitten pärjänneet itsenäistymisen jälkeen on aivan heidän omaa syytään. Jos olet eri mieltä niin muistutan että Australia, Kanada, Yhdysvallat ja Uusi seelanti ovat myöskin vanhoja siirtomaita ja ainut todellinen ero niissä kaikkiin muihin siirtomaihin on ihmisissä.
<huorapillu> Oli hyvä juttu minkä joku suomalainen teki kun oli Intiassa käyny. Puhu siitä millaset päästöt ihmisillä on ja että jos suomalainen laskee päästöjä esimerkiks 20% ihmistä kohden, ni tuolla perslävessä ne nousee 50% ihmistä kohden. (en muista tarkkoja prosentteja, mutta jotain tätä luokkaa kuitenki) Eli ihan vidun järjetöntä toi noitten touhu muutenki. Koko mesta on kohta yhtä asuttavaa ko Tsernobylissä...
<unicycle> Onko noilla joku fiksaatio vesivessaan, vai miksi perinteisiä huusseja ei näy missään? Noinkohan Britit jätti jälkeensä umpimielisen ajattelutavan
Uusimmat Foorumin viestit