Lähettäjä:
TinQQSuomi taisteli 2000-2014 - Edunsaajajärjestöjen omien etujen vuoksi sadat tuhannet suomalaiset uhrasivat työpaikkansa
Meanwhile in Sweden, työehtosopimusten yleissitovuus poistettiin jo 1980-luvulla ja jostain merkillisestä syystä siellä talous kehittyy joustavien työehtojen avulla ilman jatkuvia kansakunnan pysäyttäviä lakkoja. Kummasti ovat pärjänneet tuolla järjestelmällään, jossa joka ikisellä pienen ryhmän etuja valvovalla järjestöllä ei ole veto -oikeutta demokraattisesti valitun hallituksen esityksiin eivätkä siten pysty halvaannuttamaan koko kansakuntaa mielivaltaisesti silloin kun siltä tuntuu. Onkohan meillä jotain opittavaa taas kerran?
Lähettäjä: TinQQ
Otsikko: Suomi taisteli 2000-2014 - Edunsaajajärjestöjen omien etujen vuoksi sadat tuhannet suomalaiset uhrasivat työpaikkansa
Kuvaus: Meanwhile in Sweden, työehtosopimusten yleissitovuus poistettiin jo 1980-luvulla ja jostain merkillisestä syystä siellä talous kehittyy joustavien työehtojen avulla ilman jatkuvia kansakunnan pysäyttäviä lakkoja. Kummasti ovat pärjänneet tuolla järjestelmällään, jossa joka ikisellä pienen ryhmän etuja valvovalla järjestöllä ei ole veto -oikeutta demokraattisesti valitun hallituksen esityksiin eivätkä siten pysty halvaannuttamaan koko kansakuntaa mielivaltaisesti silloin kun siltä tuntuu. Onkohan meillä jotain opittavaa taas kerran?
ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ
Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.
Syy
repostMediaId
Lyhyt selvitys
600
Kommentti ei liity mediaan
Eniten ääniä saaneet kommentit
Aika: 2016-06-13 21:03:01
+49107
<Goatsela>
Pitää muistaa, että Ruotsissa peli on reilua molemmin puolin ja sopiminen toimii. Täällä taas tuntuu olevan vaikeaa saada firman hallitukseen työntekijöille omaa edustajaa.
Aika: 2016-06-13 21:26:18
+224761
<aleksi_i>
Suomi on takapajula mutta ei se paremmaksi muutu rahtaamalla tänne vuohen nussijoita. Suomessa demokratia on muutenkin vitsi koska hallituksessa voi olla pienpuolue päättämässä asioista. Esim. Vitun RKP.
Aika: 2016-06-13 21:15:23
+11080
<hoest>
Muistakaapa myös että Ruotsissa tietoisesti käytetään maahanmuuttajia halpana työvoimana. Oleskelulupa on voimassa jos on työ, joten paskakin työ otetaan vastaan ja se tehdään huonoissa oloissa mukisematta, jottei tarvitse palata takaisin kotimaahan. Tämä näkyy esimerkiksi kaupassa, Tukholmassa kassatöitä ei tee edes opiskelijat, vaan kielitaidottomat maahanmuuttajat jotka juuri ja juuri osaavat kertoa paljonko maksaa. Näin sanoi ruotsalainen kaverini, ja Tuhkolmassa käydessäni pystyin toteamaan vain, että perkele, sehän on just niin. Suomessa kassalla pitää osata suomea ja hyvä niin!
Aika: 2016-06-13 21:57:41
+1603
<RuudolF>
Itse en enää ikinä kirjoita nimeäni työsopimukseen, mikä ei noudata työehtosopimusta. Viimeisimmässä firmassa keskimäärin 10-12h työpäiviä ilman minkäänlaista ylimääräistä korvausta. Kiinteä päiväpalkka vaan. "Kompensoi lyhyitä päiviä". Vittt mitä paskaa. Lyhyitä päiviä oli ehkä kerran kuussa ja nekin sen 6h.
Aika: 2016-06-13 21:29:51
+22296
<Cynde>
Goatsela Itsekin olen nähnyt valitettavan paljon etenkin matalapalkka-aloilla, että yritykset pysyy nippanappa edes lakien rajoissa. Työntekijöiltä vaadittiin jatkuvaa joustoa, mutta työnantajien suunnalta sitä ei herunut. Olen päässyt tuolta onneksi pois ja nykyään fiksummilla firmoilla hommissa eikä oo ikävä noihin aiempiin lafkoihin. Noiden matalapalkka-alojen työntekijät tarvitsee järjestöjen suojaa, mutta sitten on tietty ehkä jotain aloja, joiden osalta vois olla fiksumpaa purkaa sääntelyä.
Kommentit (102)
Piilota OFF-Topic keskustelu
<Riskywombat> Jotenkin huvittavaa lueskella kommenteista miten aina kun moititaan yritysten ahneutta niin yllättäen sen ainoa tehtävä on paalata tuohta omistajilleen eikä tarjota työtä kun ei hyvätekeväisyyttää blaa blaa, mut työntekijät on pahoja ja ahneita kun eivät suostu luopumaan työehojen sitovuudesta. Samalla tavalla kun katsoo asiaa toisesta suunnasta, työntekijän ainoat tehtävät on saada mahdollisimman vähällä työteolla pidettyä työpaikka ja saada siitä mahdollisimman paljon rahaa, ei se siellä hyväntekeväisyyttä oo duunaamassa.
<TinQQ> DuD Kröhöm, työntekijöillä on kyllä työsuhteen pituuden määräämä palkallinen irtisanomisaika, usein 6kk pituinen. Toimitusjohtajilla ei ole irtisanomisaikoja. Illalla voi tulla soitto että aamulla ei tartte tulla töihin ja palkanmaksu päättyy nyt. Tämän vuoksi on jonkinasteinen tapa näihin "kultaisiin kädenpuristuksiin" tilanteissa, joissa hyvin menestynyt toimitusjohtaja päättää vaihtaa työnantajaa. 6kk palkoista silloinkin usein on kyse.
<D-Style> Voi vitun liittoonmarssijat mää sanon
<Terrax> karju Lähden mielelläni kanssasi kaljalle. Ja kyllä, keskiluokka luo kysynnän. Mutta yhtä kaikki; yritys on vain ja ainoastaan vastuussa omistajilleen. Kaikki muu on haihattelua. Yritysten niin sanottu yhteiskunnallinen vastuu on olemassa vain kauppakoulun yritystalouden oppikirjoissa, ei missään muualla.
<DuD> TinQQ Nokia-Microsoft töpeksittiin johdon toimesta. Johtajilla on erorahat ja työntekijöillä kengän kuva perseessä ja asuntolaina. Työntekijät tekivät työnsä niin hyvin kuin ikinä osasivat, mutta johdossa ajateltiin: "kuka nyt haluaisi kosketusnäyttöjä käyttää". Kysy saatana, mistä johtuu työnantajavastaisuus. Samaan aikaan Pekka-Niska panostaa oikeasti työntekijöihinsä esimerkiksi kannustamalla terveellisiin elämäntapoihin. Eli vain niitä paskoja 96 % vastustetaan.
<TinQQ> karju Sinä sen sanoit. Osaatko selittää miten se voi olla mahdollista, että yritys tekee suuremman voiton irtisanomalla osan työntekijöistään? Jos ja kun annat ymmärtää, että työntekijöitä ei pitäisi irtisanoa koska heille on tarjota töitä ja he tekevät yritykselle voittoa? Eikö tämmöisiä työntekijöitä irtisanomalla voiton pitäisi laskea? Vai onko kenties tilanne se, että työvoiman palkkakustannukset ovat työn tuottoa suuremmat ja siitä johtuen irtisanominen, valitettavasti, on Suomessa taloudellisesti välttämätöntä?
<karju> Terrax Miks sä kyselet epäolennaisuuksia, se oli vaan kirjotusvirhe, älä ala tarttumaan epäolennaisuuksiin. Luin. Ja tietysti jos ajatellaan että ei ole tarvetta investoinneille koska ei ole kysyntää niin uskaltaisin väittää että kysynnän luo keskituloiset joita on nyt potkittu pihalle osinkojen toivossa, eli kaivetaan syvemmältä. Jossain kohtaa nuo toimenpiteet tekee sen että valtion kassa pienenee koska rahat menevät pois kulutuksesta. Jolloin aletaan leikkaamaan koulutuksesta ja hyvinvoinnista niin kuin nyt tehdään. Jos haluat tästä jatkaa niin mennään kaljalle. Ei jaksa netissä näitä...
<Terrax> karju Luitko muuten kokonaan tuon linkittämäsi helmikuisen Ylen uutisen?
<Terrax> karju Hyvä hyvä. Mikä sun mielestä on ero osingon ja option välillä? Miten sun mielestä niiden yhtiöiden omistajat (osakkaat) pitäs palkita siitä että ovat sijoittaneet rahansa yritykseen? Esimerkiksi vaikkapa joku rahasto johon duunarit ovat sijoittaneet eläkerahansa.
<karju> Ainakin viimeiset viisi vuotta omistajien nostamat osingot ovat nousseet joka vuosi. Tilastot löytyy kyllä netistä kun jaksaa kaivaa. Samaan aikaan porukkaa potkitaan pihalle vitusti, no siitä tietysti tulee voittoa lisää ja maksetaan osinkoja. Nyt ne jäljelle jääneet duunarit tekee sitten pidempää päivää jotta voidaan taas ensi vuonna maksaa vielä enemmän osinkoja. Näin se menee vaikka nuo hallituspuolueet mitä väittäis. Totuus löytyy numeroista, ei politikkojen suusta.
<karju> Terrax Osinkoja siis tarkoitin: http://www.hs.fi/talous/a1396592650743 http://m.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3478119/mika-taantuma-osingot-nousivat-viime-vuonna-38-prosenttia http://yle.fi/uutiset/porssiyhtiot_maksavat_tana_kevaana_ennatysosingot__tutut_nimet_osinkotulolistan_karjessa/8673455
<TinQQ> Mittakaavassa olet myös ihan kuutamolla. Suomessa on noin 300 000 yritystä. Sinä olet vetämässä yleistila -yhteenvetoa 130 yrityksen perusteella? Mahtaakohan ne 130 pörssiyhtiötä edustaa yritysten enemmistöä tässä 300 000 joukossa? Voitaisiin samalla logiikalla lopettaa vaikka sosiaaliturva kokonaan, koska naapurissani asuu kaksi työtöntä ja ne pärjää ihan hyvin. Hälläväliä niistä 259 997 muusta kun nyt yleistetään!
<TinQQ> ville__1 Et sitten ymmärtänyt sanaakaan tuosta mitä aiemmin kirjoitin. Kuuluu vissiin ideologiaasi. Samaten tuo helsingin pörssi -vertauksesi on ihan perseestä. Joku esim KONE tekee hyvää tulosta myymällä palvelujaan maailmalla. Työntekijöitä näyttäisi olevan 49 tuhatta, mutta niistä vain 2 tuhatta Suomessa. Kannattavaa liiketoimintaa, muttei sitä täällä harjoitetakkaan. Et voi helsingin pörssiyhtiöiden voittojen perusteella sanoa onko Suomi kilpailukykyinen maa yritystoiminnan suhteen, sorry.
<ville__1> TinQQ Tässä vähän "propagandaa" yritysten huonosta tuottavuudesta. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/07/8-miljardin-porssiosingoista-veroja-alle-400-miljoonaa. On niillä kovat ajat tässä sosialistisessa helvetissä. Mutta onneksi niillä on sun sympatiat :)
<ville__1> TinQQ Helsingin pörssin ythiöt maksavat tänä vuonna ainakin 11,5Mrd E osinkoja. Tämä siis esim toimitusjohtaien normaalien palkkojen ja palkkioiden lisäksi. Helsingin pörssissä on noin 130 yritystä joten se tekee noin 88miljoona E / pörssiyhtiö keskimäärin. Eli Suomessa ei ole yritystoiminta kannattavaa??
<TinQQ> Noista osingoistakin aina itketään, mutta sekin on pohjimmiltaan vain taloudellisen ymmärtämättömyyden merkki. Osinkojahan varten yritykset pyrkivät maksimaaliseen voittoon. Mitä enemmän osinkoa, sen parempi noin yleisesti ottaen. Jos yritys työllistää ihmisiä, jotka tuottavat enemmän arvoa kuin heidän palkkakustannuksiinsa kuluu, silloin mitä suurempi määrä näitä työntekijöitä = sitä enemmän voittoa = sitä suurempi osinko. On ajatustasolla ihan päin persettä esittää että yritykset irtisanoisi työntekijänsä maksimoidakseen voiton. Jos työntekijä tuottaa tappiota, niin silloin kyllä.
<TinQQ> Ja koko edelläolevan kun yhdistät tähän meidän 260 000 työttömän armeijaan niin on itsestään selvää, että järjestelmä ei ole työnantamiselle suotuisa. Se pitää korjata. Se ei korjaannu sulkemalla nykyisiä työnantajia ja jokaisia yrittäjyydestä haaveilevia vankileireille ja suhtautumalla yleisestikkin vihamielisesti jokaiseen joka menestyy yhtään keskiverto-petteriä paremmin. Meidän pitää katsoa miksi työntekeminen on Suomessa niin kannattamatonta, ettei tosiaan 260 000 ihmiselle löydy töitä. Ongelma ei varmasti ratkea keskittymällä työntekijöiden etujen parantamiseen.
<TinQQ> ville__1 Pidä mielessä että jokainen yritys pyrkii maksimoimaan voiton. Näinollen, jos on mahdollista työllistää henkilö tekemään jotain hommaa mistä yritykselle kertyy enemmän rahaa tulona kuin mitä työntekijälle pitää maksaa = yritys tienaa työllistämällä sen henkilön. Tämän kun yhdistää ensimmäiseen lauseeseen niin yritykset tosiaan HALUAVAT työllistää ihmisiä, jos se vain on kannattavaa. Mikseivät haluaisi, kun siitä saisi voittoa? Ymmärtämättömyyttä on inttää että olisi jokin kiusaamisen motiivi siihen ettei ketään työllistetä. Jos työntekijä on liian kallis, häntä ei voi työllistää.
<TinQQ> ville__1 Mitäköhän sitten on myönnetty? Mahtaako olla riittäviä "myönnytyksiä", kun 260 000 osaavaa työntekijää on kortistossa ja kukaan ei heitä pysty palkkaamaan kannattavaan liiketoimintaan? Ja jälleen, pitääkö meidän rangaista kollektiivisesti koko yritysmaailmaa siitä että joku isompi yritys toimii 17 eri maassa ja ei kierrätä kaikkia voittojaan helsingin konttoriin, jossa se joutuisi maksamaan kaikkein suurimmat verot? Syytä muistaa että noin yleisesti ottaen suomen menestyvimmät yritykset saa tulonsa maan rajojen ulkopuolelta.
<ville__1> TinQQ Työnantajapuolelle on jo myönnetty vaikka mitä sitä vastaan että ne palkkaisivat lisää työntekijöitä. Onko palkattu? Oskinkoja sen sijaan on nostettu. Työnantajavihamielisyyteni kohdistuu lähinnä kansainvälisiin riistoyrityksiin jotka eivät maksa verojansa ja yrittävät lobata itselleen lisää etuja työntekijöiden, kuluttajien ja ympäristön kustannuksella. Ja samalla ne vääristävät kilpailua ja vaikeuttavat "hyvien" ja reilujen työnantajien mahdollisuuksia toimia.
<TinQQ> Jos tilanne olisi niin kuin AY-liikkeet tällähetkellä yrittävät meille selittää, meillä olisi täystyöllisyys ja yritykset tekisivät toinen toistaan suurempia voittoja kotimaan liiketoiminnalla. Suomalaisen työn kilpailukyky olisi mainio ja tänne tehtaita kannattaisi perustaa halvan "riisto"työvoiman ääreen. Jos tilanne kuitenkin olisi se mitä EK ja taloustieteilijät väittävät, meillä olisi suuri, koulutettujakin ihmisiä koskeva työttömyys, hidas/olematon talouskasvu ja yritysten konkurssi- & YT-aalto. Kallis työvoima ei houkuttelisi investointeja maahan. Miltä ulkona näyttää?
<TinQQ> Sinun, ja monen muun, puheesta saa ihan sen käsityksen kuin työnantajat haluaisi tahallaan kampata työntekijöitä ja haluaisivat olla palkkaamatta ketään tekemään työtä ja siksi heitä tulisi rangaista. Kyllähän yrityksen kannattaa pitää työntekijöistään huolta, sillä niiden avulla se tuloksensa tekee. Jos maksaa huonoa palkkaa tai kohtelee huonosti, vaihtavat työntekijät omatoimisesti kilpailijalle hommiin. Ei me tarvittaisi AY-liikkeitä ja sen jälkeen EK:takaan enää mihinkään. Luovat vaan vastakkainasettelua työpaikoille, kun levitetään sisällissodan mentaliteettia ympäriinsä.
<TinQQ> ville__1 Mistä ihmeestä tuo työnantajavastaisuus kumpuaa? Toki joo, AY:t ja EK ovat saman pöydän eri puolilla ja yrittävät vetää köyttä omiin suuntiinsa, mutta oleellista ei ole se mitä sanotaan, vaan se mitä näet ikkunasta ulos katsoessasi. Meillä on 260 000 työtöntä. Mistä se johtuu? Johtuu siitä ettei työnantajilla mene hyvin, ei mistään muusta. Työtä syntyy silloin jos työntekijä tuottaa enemmän arvoa kuin mitä sille on maksettava palkkaa. Simple as that. Työnantajan intresseissä on palkata niin monta tämänkaltaista työntekijää kuin mahdollista. Nyt se ei ole mahdollista.
<Infektio> Eli ei kikylle.
<Bleet> Oliko se niin että viimevuonna Ruotsissa oli ~14 lakkoa ja Suomessa lähemmäs 150. Jotenkin ei sitten löydy asiakkaita lafkoille jotka lakkoilee kokoajan kun ei niihin voi luottaa että tuote/palvelu tulisi ajallaan vaan ne ostetaan sitten ulkomailta.
<ville__1> TinQQ miten se voi olla samantekeevää sulle mitä EK tekee? Samalla logiikalla se on samantekevää työnantajalle mitä AY tekee. Ja toi tilasto ei näytä lakkojen määrää. Vain onko Suomessa lakko joka toinen päivä? Jos puen kommunistilasit päälle niin näen tässäkin EK propagansistisen yritksen syyttää AY liikkeitä Suomen ahdingosta, ja näin saada yleinen meilipide Ay-liikkettä vastaan ja lopuski kaventaa työtaisteluoikeuksia. Mutta eihän EK voi niin ilkeä olla?
<Stormcrow> Niin, Suomessahan EK haluaisi kovasti irtisanoutua työehtosopimusten yleissitovuudesta Ruotsin malliin, mutta eivät olisi valmiita valitsemaan työntekijää firman hallitukseen. Mistähän johtuu? EK on ihan samanlainen etujärjestö ja pyrkii voiton maksimoimiseen, ehkä tässä on se ongelma. EK vaatii AY-järjestelmän alasajoa, vaikka EK ei ole sen kummempi järjestö. Aina kun Suomessa on tehty myönnytyksiä työnantajan suuntaan, on työnantaja käärinyt kyseisistä myönnytyksistä voitot itselleen. Lisäksi sääntelyn purkamisesta seuraisi matala-palkka-alojen palkkojen romahdus, niin kuin Saksassa.
<Galitsu> Kannattaa muistaa että työtaistelut eivät ole yhtä kuin lakko. https://fi.wikipedia.org/wiki/TyÖtaistelu .Myös Työsulku on mukana näissä statistiikoissa tuossa 2005 oli paperitehtaiden asettama työsulku. Sen lisäksi työtaistelut harvoin liittyvät itse sopimuksiin, toisin kuin median laatija vihjaa.
<TinQQ> ville__1 On se nyt kuvasta päätellen ainakin senverta joustavampi, että lakkoja ei tartte pitää ihan kokoaikaa. Se jo on aika iso seikka. Miten niin mitä mieltä minä EK:sta olen? Se on ihan samantekevää. Minä en ole työnantaja. Katson tilannetta objektiivisesti, tai pyrin ainakin. Minun intressinä on säilyttää työt Suomessa, jotta voin maksaa asuntolainaani. Työttömänä se ei onnistu. Jos työnantajani esittää toiveen jonkinasteisesta joustosta, olen korva höröllä, enkä hanskat tiskissä ulkona mielenosoituksessa.
<Terrax> karju Voisitko antaa jonkun esimerkin niistä jättisuurista optioista joita jaettiin vaikkapa viimevuonna.
<Lovetapper> TinQQ siellä äijä runkkailee Wahlroosin kapitalistiunelmille ja köyhien polkemiselle, good for you. Mutta kuten runkkauksen kanssa muutenkin, sitä ei tehdä julkisesti vaan piilossa katseilta. Jos Suomessa annat työnantajille vapaat kädet, ne polkee kaikki työehdot suohon ja repii kaiken irti työntekijöiden selkänahasta. Siksi Demarit ja Vasemmisto niitä vastustaa
<ville__1> TinQQ Entäs mitäs mieltä olet etujärjestöistä kuten esim EK ja FK?
<ville__1> TinQQ Googla vähän tota Ruotsin palkkamallia. Se ei ole mikään kovinkaan flexiibeli. World economic forumoin listoilla kohdassa "Flexibility of wage determination" Ruotsi on sijalla 133/140 (Suomi viimeisenä ja Saksa 132) Eli ei Ruotsi sillä ole noussut. Tuloerot tosin on kasvanu ennätysvauhtia. Ehkä juuri siksi sdp ja vassarit on vastustanu.
<TinQQ> Valkoinenkuolema Niin, meillä on nyt tällähetkellä tämä kypsynyt etujärjestöjen luvattu maa. Joka porukalle on joku järjestö, joka tavoittelee lyhyellä tähtäimellä etuja omalle ryhmälleen muiden, usein koko Suomen, kustannuksella. Mihin tämä on nyt meidät tuonut? Miten meillä tämän systeemin kanssa menee? Onko työttömyyttä? Onko talouskasvua? Onko uusia yrityksiä? Onko tulevaisuutta? Onko ihmisiä, jotka eivät ymmärrä yhtään mistä nämä ongelmat johtuvat, mutta ovat silti typeryyden tuomalla varmuudella syyttämässä ilkeitä työnantajia kaikista ongelmista, siitäkin ettei työantajia ole.
<TinQQ> ville__1 Niin eli yrität sanoa, että me ei voida tämän kuvan lakkoperseilyä lopettaa siirtymällä samaan, yleissitomattomaan työehtosopimusjärjestelmään Ruotsin kanssa syystä että silloin ilkeät kapitalistit tekevät tästä maasta hyeenian valtion. Sen lisäksi Ruotsi on hyvä maa missä työskennellään veronkiertoa vastaan ja kaikilla on hyvä olla? Kuulostaa loogiselta? Vaiko kenties tyhjänpäiväiseltä pelottelulta? Miksi meidän pitää ylläpitää kankeita työelämän rakenteita kun kukaan muukaan vassarivetoinen maa ei pidä? Miksi juuri demerit ja vassarit vastustavat niin kiivaasti muutosta?
<Valkoinenkuolema> TinQQ on tainnut saada EKlta kesätyöksi trollata kokkareunelmia nettiin. AY-liikkeellä on paikkansa, ilman sitä ei olisi nykyistä suomea vaan vitun rikkaita ja loput sitten vitun köyhiä. Kukaan ei anna ilmaiseksi työntekijälle lisää palkkaa tai etuja jos voi pitää ne itsellään. En sano ettei kyseinen instanssi kaipaise pölytystä mutta paikkansa sillä silti on.
<juukeli> Ruotsin taloudella menee paremmin koska kruunu.
<ville__1> TinQQ En tarkoittanut Ruotsia. Ruotsin hallituksessa on sosiaalidemokraatit ja vihreät :) Ja Ruotsi nähdään maailmalla melko sosialistisena maana eikö? Siellä jopa työskennellään veronkiertoa vastaan ja harrastetaan varmaan melko lailla muitakin sosialistisia ilkeyksiä.
<TinQQ> ville__1 Tarkoitatko nyt "hyeenien valtakunnalla" Ruotsia? Jos me otettaisiin Ruotsin "malli" tänne meille, niin muuttuisiko tämä nyt sitten jossain muussakin kuin vassareiden päiväunissa joksikin riistomaaksi? Ruotsissa on sama hyvinvointimalli kuin täälläkin. Ei siitä edes tarvitse täysin luopua, riittää että tuosta yleissitovuudesta työehtosopimuksissa luovuttaisiin. Edelleen haisee niin vahvasti sosialismilta tämä pelottelu siitä miten kaikki menee ihan bangladeshiksi jos mitään vähääkään muutetaan, vaikkakin olisi ihan naapurissa esimerkki täysin toimivasta systeemistä.
<ville__1> TinQQ nå ei se ainakaan parane muuttamalla tämä joksikin hyenien valtakunnaksi jossa itsekkäästi kaikki yrittää menestyä keinoja kaihtamatta. Eikö sepät voisi rakentaa yhteistä onneaan yhteisvoimin? vai meneekö se liika homosteluksi?
<Harbu> Edelleen lähde Ek. Norja, öljy/kaasu miljardit, Ruotsi, eri sopimuspohja. Verratkaapa Ranskaan... En lukenut koko ketjua läpi...
<TinQQ> jaska92 Onhan se sinänsä harmillista kun kotimaa on muuttunut tällaiseksi. Haukutaan vaan politikkoja, kieritään itsesäälissä ja kerätään huumoripisteitä sillä kuka heittää surkuhupaisimman vitsin maamme tilasta. Odotetaan vaan millon saisi lukea uutisista että hups keikkaa nyt on kaikki taas hyvin. Sitä odotellessa. Sitten jos joku yrittäisi nykytilaa korjata niin ei muuta kun neliraajajarru päälle ja ammutaan se joka jotain yrittää aikaansaada. Noh, kaippa se tämä kansakunta ansaitsee tämänlaisen kohtalon. Jokainen on oman onnensa seppä.
<ville__1> jaska92 niinpä, mutta onneksi tälläisessä "kommunistisessa" maassa voi syyttää valtiota kaikesta :) Jos asuttaisiin vapaassa markkinataloudessa niin hän joutuisi syyttämään itseänsä siitä jossei menesty. Tai enhän minä hänen menestyksestään mitään tiedä.
<jaska92> Perhanan katkera ihminen tämä TinQQ
<minimalist> Tinqq: No sillä osakeyhtiölakiin viittaamisella koitin hienovaraisesti vihjaista että tiedän kyllä mikä on osakeyhtiön ja osakkeiden tehtävä ja kuka niistä pääsee nauttimaan. Se ei nyt ilmeisesti tässä hurmoksessa välittynyt.
<TinQQ> ville__1 Suomi ainakin on niin syvällä sosialismissa että Leninkin hymyilee haudassaan. Meillä on prosentuaalisesti maailman suurimpia julkisia sektoreita, kaikki tehdään väkisin valtion toimesta ja veroja kerätään ennätyskorkeilla prosenteilla. Tässä ei ole mitään "oikeistolaista". Siinä se ongelmakin on. Ei tällä järjestelmällä saa aikaan kipailukykyistä yhteiskuntaa. Nyt se alkaa selvästi näkymään, kun tilasto-trolli nokia kupsahti ja tilanne "normalisoitui". Meidän ongelmat ovat nimenomaan kovan verotuksen ja kankean työmarkkinajärjestelmän seurausta. Kukakohan veroja on korotellut?
<TinQQ> minimalist Osakeyhtiön tehtävä on tuottaa osakkeenomistajille voittoa. Se on ainoa syy miksi kukaan ostaisi itselleen osakkeita: Niistä saa osinkoa. Muuten niiden omistamisessa ei olisi mitään järkeä. Oy joka ei tuota voittoa, ei voi maksaa osinkoa. Silloin sen osakkeen arvo laskee/romahtaa. Jälleen kerran, miksi omistaa osake joka ei tuota osinkoa. Rahan voi käyttää muuhunkin. Samoin voi ajatella että mitä järkeä on ostaa osake jos se ei maksa osinkoa, mutta palkkaa paljon työntekijöitä lisää. Kiva juttu, mutta miksi minä siitä maksaisin? Tämä on taloustiedettä. Ei mitään arvailua.
<TinQQ> ville__1 Sosialistisessa itänaapurissammekin tuppasi kaupoissa jotain tavaraa olevan vaikka ja kuinka ja toiset tavarat aina loppu. Ihmiset noudattavat markkinatalouden lakeja vaikka valtion lippusalossa olisi mitkä logot tahansa. Tämä on faktaa, ei tästä kannata inttää vastaan.
<ville__1> TinQQ Suomi ja europpakin on kyllä aika oikeistolainen jo nyt. Ihan turhaa syyttää sosialisteja kaikesta. Ne ajatukset jotka ei suoraan hyödytä sijoittajia niin tuomitaan heti komministiski joten toi tuomitseminen tapahtuu kyllä molempiin suuntiin.
<minimalist> Onkohan meillä jotain opittavaa taas kerran? No, itselläni ainakin tuli mieleen osakeyhtiölaki ja kuinka siellä osakeyhtiön tehtävä määritellään. Milläköhän tavoin yleissitovuus poistamalla luodaan lisää työpaikkoja ja enemmän töitä vai pyritäänkö sillä saavuttamaan suuremmat voitot yhtiöille ja osakkeenomistajille? Kumpikohan on todennäköisempää? Kenen etuja koette nykyhallitus ajaa, kansalaisten vai yritysten?
<ville__1> TinQQ apple myy läpipaskaa krääsää hyvin kallilla niin ei se kuluttajien käyttäytyminen ihan noin yksinkertaista ole.
<ville__1> TinQQ Optimaalinen työpäivän pituus riippu paljon minkälainen työ on, ja on varmaan paljon työtehtäviä johon toi 8h sopii paremmin. Jollain liukuhihna työllä varman työn tuotettavuus on tuntia kohden aika vakio, mutta jos esin jollain luovalla alalla pidennät työpäivää 16 tuntiin niin ei se työntekijän tuottama arvo yritykselle siitä tuplaannu.
<TinQQ> Toivottavasti ratkaisu ulkomaalaisten suomalaisten tuotteiden ostopakottamiseen löytyy, sillä siihen nojaa koko yleisvasemmistolainen talouspolitiikka maassamme. Asenne "tehdään työtä ainoastaan meille sopivilla ehdoilla" tarkoittaa sitä että tuote tulee maksamaan mitä maksaa ja siten jonkun on pakko se ostaa maksoi mitä maksoi. Voisi toki ajatella toisinkin, eli niin että katsotaan mitä asiakkaat ovat valmiita maksamaan ja pyritään tuottamaan tuote sillä hinnalla, pitää sitten joustaa sen verran kun pitää. Mutta tämähän on oikeistolaista ajattelua joten tuomitaan se heti.
<TinQQ> Olisi ihan kiva tietää miten me suomalaiset täältä suomesta (tai muualtakaan) käsin voidaan pakottaa ulkomaiset kuluttajat ostamaan meidän tuotteita kovemmilla hinnoilla kuin mitä kilpailevat tuotteet maksavat. Onkohan tämä kenties se mainitsemasi "globaali ja helvetin monimutkainen" ongelma? Sitä se tosiaan taitaa olla.
<TinQQ> ville__1 Talous on varmasti monimutkainen, jos ei siitä mitään ymmärrä. Hyvä leimata asiat itsestä riippumattomiksi ja siten todeta ettei mitään voi tehdä. Kyse on kuitenkin luonnonlaeista. Paatuneinkin hippi uutta macbookkia ostaessaan vertailee kolmen eri mallin hintoja ja ominaisuuksia ja valkkaa sitten itselleen parhaan. Kaikki ihmiset toimivat näin. Tuote, joka vastaa muita samanaisia tuotteita, mutta on selvästi kalliimpi, ei mene tavaratalossa kaupaksi. Ette tekään osta kioskilta colaa ihan vain saadaksenne maksaa enemmän kuin sittarissa. Ihmiset käyttäytyy markkinoilla samalla tavoin
<TinQQ> ville__1 Osaatkos sanoa mitä tapahtuu suomalaisen työn hinnalle, jos maksetaan sama palkka vaikka työtä tehdän 25% vähemmän? Vai väitätkö, että tehokkuus nousee vastaavasti? Jos lääkäri ottaa potilaita vastaan 15min välein 8h päivässä, niin mitäköhän työnantaja ja yhteiskuta hyötyy, jos lääkäri tekee vain 6h töitä samalla palkalla? Pitäisiköhän pistää 3h työpäivksi suoraan, mieti miten paljon tuottavuus siten nousisi. Tai 0h suoraan!
<ville__1> TinQQ Talous ei todellakaan ole mikään luonnonlaki ja ehdoton totuus. Se on ihmisten rakentama ja ihmisten muokattavissa. Ongelma on se että se on globaali ja helvetin monimutkainen eikä Suomi tai edes EU pysty yksin sille paljon mitään tekemään. Se on perverssi ja epäoikeudenmukainen systeemi, mutta siitäkin huolimatta parempi kuin esim. kommunismi.
<Semirotta> Ja kun otatte huomioon vielä sen, että ruotsi on täys mamuja nykypäivänä ja se silti pärjää aivan mainiosti tältä osalta.
<ville__1> Eikö tuon 6h-työpäivä idean juju ole siinä että työntekijä jaksaa olla tehokkaampi ja näin tuottaa enemmän arvoa työnantajalleen kuin väsyneenä 8h päivällä. Ruotsissa on joku kokelu jossa vissin ollu ihan positiivisia tuloksia.
<TinQQ> Mikään ei ole suurempaa populismia kun kalastaa ääniä vaaleissa lupaamalla 6h työpäiviä kaikille, lisää tukia ja turvaa sieltä ja täältä yms kertomatta/ymmärtämättä alkuunkaan mistä sitä rahaa saadaan ja miten me muka pystytään pärjäämään maailmanmarkkinoilla jos entisestään tehdään suomalaisesta työstä kalliimpaa. On vaan melko surullista että jatkuvasti Suomessa päätöksenteossa paistaa tämä kotikutoinen sosialismi rivien välistä ja tulevaisuus on siten edelleen melko synkkä.
<TinQQ> Jos vaan ihmiset ymmärtäisi miten markkinatalous toimii, niin päästäisiin niin monesta ongelmasta eroon. Markkinatalous on luonnonvakio, ei sitä voi ohjata. Ei sitä voi käskeä saati ohjata haluamaan suuntaan. Meillä valmistettavat tuotteet myydään maailmalle, jossa niitä myydään samoissa hyllyissä naapurimaiden vastaavien tuotteiden kanssa. Kuluttajia maailmalla ei kiinnosta maksaa ekstraa siitä että meillä on "reilut työehdot". Jos ei pärjätä kilpailussa, ei saada kauppaa, osakeyhtiön arvo romahtaa ja se tulee alttiiksi kilpailijoiden valtaukselle ja lopulta työt loppuu.
<ezkobare> Jee Suomen kolmikanta: Isäntä, Renki ja Nimismies kaikki tasa-arvoisia 5/5.
<ezkobare> Goatsela Samanlaisia tyyppejä ne on vittu suomessaki yritysjohtajat.. On hyviä ja pahoja. Mutta ei ku suomessa yrittäjät/johtajat on niin pahoja ihmisiä niin ei niille saa antaa edes mahdollisuutta! Paikallisen sopimisen torppaaminen vaan edistää tätä kuilua. Tai ei sitä torpattu vaan se asetettiin liittojen alaisuuteen eli käytännössä vittuakaan hyötyä yrittäjällä pyrkiä paikallisesti neuvotella.
<TinQQ> Niin kauan kuin kansa ei ymmärrä/sisäistä näitä taloudelliseen yleissivistykseen kuuluvia lainalaisuuksia, täällä äänestetään vasemmistopuolueia & liitytään ammattiliittoihin ja ongelmat vaan jatkuvat. Rahaa ei mistään taivaalta tipahda ihan vain siksi että ollaan suomalaisia ja sädetän joku laki että rahaa taivaalta tippuisi. Me ei voida asettaa maailmantaloudelle omia ehtoja, maailmantalous asettaa meille ehtoja. Oma valintamme on sopeudutaanko todellisuuteen vai jatketaanko tätä samaa syöksykierrettä. Ongelma on selvä, ratkisut olemassa, toteutus puuttuu.
<b3nton> Jahas...Elina Lepomäki tunnetaan myös nimimerkillä TinQQ
<TinQQ> Ruotsissa AY-liikket eivät tyrannisoi työmarkkinoita ja jokaisella mittarilla mitattuna siellä menee paljon meitä paremmin. Joo, ruotsi ei kuulu euroon ja voi siten devalvida omaa valuuttaansa, mitä se toisaalta ei ole tehnyt. Ruotsissa saman kadun ei puolilla olevat saman alan yritykst voivat neuvotella erilaiset työehdot työntekijöilleen jos vaikka toinen firma tekee paljon tappiota ja toinen voittoa. Järjestelmä on joustava. Suomessa yleissitovuus johtaa siihen että yrityksiä kaatuu helpommin vaikeina hetkiä. Työttömäksi jää aina se duunari/työntekijä. Ei vaikuta Lylyn 150k€ vuosipalkkaan.
<TinQQ> Onhan se nyt maalaisjärjellä jo nähtävissä, että nykyään näiden AY-liikkeiden intresseissä ei ole Suomen intressi, eikä edes omien jäsenten hyvinvointi. Ainut intressi on jäsenien määrä ja oma kannatus/valta. Tyhmälle kansalle kun vaahtoaa näistä "rikkaista tehtaanomistajista kun riistää sulta kaiken, paitsi jos kuulut liittoon!" niin yllätys yllätys kaikki liittyvät liittoon. Sitten lakkoillaan 24/7 ja kampataan eduskunnan esityksiä pistämällä satamat kiinni yms. Kuka voitaa? AY-liikkeet ei ole luoneet yhtään työpaikkaa Suomeen, päinvastoin. Mitä vahvemmat AY-liikkeet, sitä enemmän työttömiä.
<TinQQ> Tilastotiede on näemmä oikeiston propagandaa. Niinpä tietysti, mitäs muutakaan
<anderson> aleksi_i ja persut
<SuvaitsevainenSivari> Lähde: EK, kertookin jo kaiken tarvittavan. Jos jaksaisin yhtään tutkia, niin eiköhän nuokin palkit ole revitty mitä ihmeellisimmin filtterein. 2005 vuonna 363 työtaistelua, mitäköhän sekin sisältää?
<futility> Jengin kommenteissa on lähtökohdat ihan vituillaan täällä aina. Ei ne firmat ole työntekijöitä varten vaan voittoa varten. Lisäksi Suomessa tehdään jo muutenkin lyhyttä päivää verrattuna maailmaan. Jos ei kiinnosta olla jonkn muun alaisena niin voi aina perustaa oman firman, jolloin voi olla varma että tekee enemmän duunia kuin sitä ennen. Ei lyhyet työpäivät ole mikään kansalais- tai ihmisoikeus.
<yrska> aleksi_i Niin, eihän me enempää tarvitaka, kun meillä on jo sinut
<Peoppa> Sopiminen työehdoista on työantajaliiton ja työntekijäliito välinen asia. Tämä hallituksen kilpailu kykysopimus vei kokonaan pohjan neuvotteluilta tällä kierroksella. Siellä ei pystytä mitenkään tulemaan molempia mielyttävään tulokseen, kun työantaja puolen ei tarvitse taipua mihinkään, kumminkin hallituksen leikkaustalkoo osuu pelkästään työntekijöihin rajulla kädellä. Miten työajan pitentäminen lisää työvoiman tarvetta?
<Peoppa> Miten näitä nyt pitäisi tulkita. A) Norjassa ja Ruotsissa ei ole tätä euroa, eli talous vetää paremmin ja kasvua on. B) Joukku irtisanomiset jatkuva vähentäminen joita täällä tapahtuu viikoittain, vienti ei vedä kun "työvoima kallista" toiseksi irtisanominen liian helppoa samoinkuin tuotannon siirtäminen "halvan työvoiman" luokse. C) Joskus näistä etuuksista joita nyt ollaan ajamassa alas, on taisteltu ja jos niistä lähdetään poistamaan ei niitä tulla koskaan saamaan takaisin. D) Suomen vienti on ollut riippuvainen parista toimialasta, puuteollisuus, Ex Nokia jotka on nyt mennyt alas.
<Bill_Stickers> Kylläpäs porukka älähtää kun joku näyttää käppyrän minkä mukaan "systeemissä saattaa olla jotain mätää"
<Arkki1> On tämä kyllä hauska huumorisivusto.
<hoest> Nikke99 Mee eka duuniin tuu sit aukoo päätä.
<Nikke99> Työvoiman pitää olla järkevän hintaista. Duunareilla on muutenkin liikaa oikeuksia ja liian vähän vastuuta.
<whata-> Goatsela Peli on sitä reilumpaa työntekijälle mitä enemmän on työttömiä. Jos uuden työntekijän voi ottaa anyday, niin miksi pitää valittavaa?
<Harbaa> Ei muutakun RuudolF oikeuteen hakemaan kompensaatiota, 2 vuotta jälkeenpäin aikaa nostaa kanne.
<Terrax> Ruotsissa on vielä vahvemmat liitot kun suomessa. Meidän virman varastossa keräilijät kerää ja pakkaajat pakkaa, eikä edes kiireaikaan voi jeesata toisiaan kun liitto on kuulema se joka kieltää. Ehkä siellä ei tarvi lakkoilla sen takia kun asiat on jo hyvin ja palkat ja työehdot kohillaan? Ehkä siellä kapitalisti ei yritä riistää työntekijäänsä? En tiä.
<VeikkoVälikäsi> Ruotsalaiset eivät maksa asuntolainoja, lainan maksuaika saattaa olla 100vuotta. Mitänkähän perinnöt ruotsissa kun vanhempien asunto on maksamatta?
<aleksi_i> Hydro Aivan. Nyt on ensimmäinen kerta kun minä muistan että demokratia on eduskuntavaaleissa toteutunut. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa etteikö taas joskus RKP:tä ja vihreitä nähtäisi hallituksessa pienellä kannatuksellaan. En ole sitä paitsi nykyisen hallituksen touhuista koskaan valittanut mitään.
<terskaleija> TyTN Ei kyl todellakaan pidä paikkansa. Viite: asuin vuoden tukholmassa
<Nikke99> Pölhölandiassa kaikki hyvin. Suomeen tarvitaan paikallista sopimista ja perustili. Näillä Suomi nousuun!
<RuudolF> Itse en enää ikinä kirjoita nimeäni työsopimukseen, mikä ei noudata työehtosopimusta. Viimeisimmässä firmassa keskimäärin 10-12h työpäiviä ilman minkäänlaista ylimääräistä korvausta. Kiinteä päiväpalkka vaan. "Kompensoi lyhyitä päiviä". Vittt mitä paskaa. Lyhyitä päiviä oli ehkä kerran kuussa ja nekin sen 6h.
<Hydro> aleksi_i, Ja nyt ei ole. Sen sijaan hallituksessa on 3 suurinta puoluetta. Mun mielestä melko reilua demokratiaa? Antaa nyt häärätä koko vaalikautensa ja katotaan sitten lopussa tuloksia. Tästä vastaan valittamisesta mitään hyötyä oo.
<karju> Isot firmat maksaa joka vuosi enemmän optioita, on siis noussut myös tässä lama vuosina joka vuosi. Nyt kun leikataan työntekijöiltä niin mitä veikkaatte, ens vuonna ennätys suuret optiot. Vielä yt-neuvottelut on joka paikassa niin vuonna 2017 uutisoidaan jätti suurista optiosta. Jos olen väärässä, syön viikon luumuja.
<Hydro> Maksoin ennen 1,6 % palkastani liitolle. Nykyään maksan 0,18 % työttömyyskassalle enkä tunne menettäneeni mitään etuuksia. Suosittelen!
<Downstream> "demokraattisesti valitun hallituksen esityksiin" Tätä fraasia toistetaan kaikessa EK:n trollipropagandassa.
<Flatronokia> Voi vittu tämä Suomi, meidän kotimaa on niin paskottu että... Eikö tästä maasta löydy ketään johtamaan tätä farssia takaisin kuntoon ja lyömään noita hallituksen apinoita lukkujen taakse syömään vaikka paskaa??
<Cynde> Goatsela Itsekin olen nähnyt valitettavan paljon etenkin matalapalkka-aloilla, että yritykset pysyy nippanappa edes lakien rajoissa. Työntekijöiltä vaadittiin jatkuvaa joustoa, mutta työnantajien suunnalta sitä ei herunut. Olen päässyt tuolta onneksi pois ja nykyään fiksummilla firmoilla hommissa eikä oo ikävä noihin aiempiin lafkoihin. Noiden matalapalkka-alojen työntekijät tarvitsee järjestöjen suojaa, mutta sitten on tietty ehkä jotain aloja, joiden osalta vois olla fiksumpaa purkaa sääntelyä.
<aleksi_i> Suomi on takapajula mutta ei se paremmaksi muutu rahtaamalla tänne vuohen nussijoita. Suomessa demokratia on muutenkin vitsi koska hallituksessa voi olla pienpuolue päättämässä asioista. Esim. Vitun RKP.
<xpedox> @tytn missäköhä kaupoissa oot käyny? ei mitään ongelmia ollu missään ku siellä tuhannet kerrat käyty. Ja yllättäen tää @tinqq ny ku ladellu kaikkialla oikeiston mantraa miltei joka kuvassa ni pistää jo vastaavanlaista kuvaa kehiin. Eiks voitais vaa katella hullun hauskoja kuvia ja hulvattomia kommentteja ja pidettäis vaik politiikka tuolla foorumin puolella
<FernandoSolo> Onhan se ennenkaikkea väärin, että tavalliset ihmiset pystyy edes jotenkin puolustamaan omaa toimeen tuloaan... Vaikka vikaa on tietenkin ja nimen omaisesti AY liike nykyään pitää enemmän kiinni omasta vallastaan ja asemastaan kuin jäsentensä eduista. Kyllä se unelma dystopia olisi paljon parempi, jossa työntekijän arvo on mitattavissa vain verellä ja hiellä.
<SSMan> Ja sitten vielä lakkotilastot Ranskasta, kiitos.
<hoest> Muistakaapa myös että Ruotsissa tietoisesti käytetään maahanmuuttajia halpana työvoimana. Oleskelulupa on voimassa jos on työ, joten paskakin työ otetaan vastaan ja se tehdään huonoissa oloissa mukisematta, jottei tarvitse palata takaisin kotimaahan. Tämä näkyy esimerkiksi kaupassa, Tukholmassa kassatöitä ei tee edes opiskelijat, vaan kielitaidottomat maahanmuuttajat jotka juuri ja juuri osaavat kertoa paljonko maksaa. Näin sanoi ruotsalainen kaverini, ja Tuhkolmassa käydessäni pystyin toteamaan vain, että perkele, sehän on just niin. Suomessa kassalla pitää osata suomea ja hyvä niin!
<Schraubenzieher> Yksistään kuluvan vuoden aikana maksanu ammattiliiton jäsenmaksuja +300€ ja mitä silläki rahalla saa? Kerran kuussa roskalehden ja nyt 6min pitemmän työpäivän. Kiitos metalliliitto!
<MrFiufaufou> Eiköhän meidän poliitikoilla ole tähänkin tekosyynsä
<vinku4> Vai johtuisikohan enemminkin siitä, että heillä on oma valuutta?
<Cinere> More info: http://www.stat.fi/tup/suomi90/elokuu.html Työtaisteluissa menetettyjä työpäiviä oli 108 911 vuonna 2015.
<Goatsela> Pitää muistaa, että Ruotsissa peli on reilua molemmin puolin ja sopiminen toimii. Täällä taas tuntuu olevan vaikeaa saada firman hallitukseen työntekijöille omaa edustajaa.
Uusimmat profiilikuvat
Foorumilla tapahtuu