Lähettäjä:
(laitela)Raclette
Vähän juustoa tuosta. Raclette on ominainen Sveitsin ja Ranskan Sveitsin-puoleisten osien ruokalaji. Juustokiekkoa lämmitetään joko avotulen edessä tai sähkögrillillä. Tämän jälkeen juusto kaavitaan ruokailijoiden lautasille. Sana raclette tuleekin ranskan ilmaisusta racler, tarkoittaen "raapia/kaapia". Perinteisiä lisukkeita ovat pienet, kiinteät perunat, hillosipulit, etikkakurkut, kuivattu liha (kuten ilmakuivattu kinkku), viipaloidut paprikat, tomaatit, sipulit, sienet sekä mustapippuri. Sveitsin Vaudissa racletten kanssa juodaan usein teetä tai muuta lämmintä juomaa tai Fendant-valkoviiniä. Ranskassa racletten kanssa nautitaan yleensä valkoviiniä, kuten Rieslingiä tai Pinot Gris'tä. Raclette on mainittu keskiaikaisissa kirjoituksissa erityisen ravitsevana ateriana, jota sveitsiläiset talonpojat söivät. Tuolloin se tunnettiin saksankielisellä alueella nimellä Bratchäs (paistettu juusto). Perinteisesti sveitsiläiset lehmäpaimenet ottivat juustoa mukaansa kulkiessaan karjan mukana. Iltaisin leirinuotion äärellä he sulattivat juustoa ja kaapivat sitä leivän päälle.
Lähettäjä: (laitela)
Otsikko: Raclette
Kuvaus: Vähän juustoa tuosta. Raclette on ominainen Sveitsin ja Ranskan Sveitsin-puoleisten osien ruokalaji. Juustokiekkoa lämmitetään joko avotulen edessä tai sähkögrillillä. Tämän jälkeen juusto kaavitaan ruokailijoiden lautasille. Sana raclette tuleekin ranskan ilmaisusta racler, tarkoittaen "raapia/kaapia". Perinteisiä lisukkeita ovat pienet, kiinteät perunat, hillosipulit, etikkakurkut, kuivattu liha (kuten ilmakuivattu kinkku), viipaloidut paprikat, tomaatit, sipulit, sienet sekä mustapippuri. Sveitsin Vaudissa racletten kanssa juodaan usein teetä tai muuta lämmintä juomaa tai Fendant-valkoviiniä. Ranskassa racletten kanssa nautitaan yleensä valkoviiniä, kuten Rieslingiä tai Pinot Gris'tä. Raclette on mainittu keskiaikaisissa kirjoituksissa erityisen ravitsevana ateriana, jota sveitsiläiset talonpojat söivät. Tuolloin se tunnettiin saksankielisellä alueella nimellä Bratchäs (paistettu juusto). Perinteisesti sveitsiläiset lehmäpaimenet ottivat juustoa mukaansa kulkiessaan karjan mukana. Iltaisin leirinuotion äärellä he sulattivat juustoa ja kaapivat sitä leivän päälle.
Hakusanat: Raclette, juusto, ruoka, ateria, Ranska, Sveitsi, kaapia, lautaselle, sulaa, paistettu, herkullinen, syö, syödä, ruokailu,
ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ
Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.
Syy
repostMediaId
Lyhyt selvitys
600
Kommentti ei liity mediaan
Eniten ääniä saaneet kommentit
Aika: 2016-04-18 13:00:47
+29708
<heh heh>
Onpas mukavaa kun lähettäjät ovat alkaneet kirjoittamaan kuvaukseen oikeaa infoa aiheesta. Kiitoksia, ne lisää medioiden arvoa huomattavasti.
Aika: 2016-04-18 14:21:02
+115528
<(laitela)>
Tuolla Ranskassa ja Sveitsissä ne sentään osaavat elää ja syödä. Täällä Suomessa rasvaton maito on myydyin maitotuote ja juustot ovat vähärasvaisia mauttomia paskoja. Kevytkermaan juotuu myös lisäämään tärkkelystä ja lisäaineita, että saa siihen kermaisen koostumuksen. Mihin ne kaikki rasvat sitten menevät? Ne myydään Venäjälle ym. koska siellä ei mene rasvaton paska kaupaksi. Onko Suomessa muka vähemmän ylipainoa ja diabetesta vaikka kansaa on 70-luvulta asti valistettu rasvan "vaarallisuudesta"? Anteeksi avautuminen, mutta arvostan aitoa ruokaa. Raclette 5/5.
Aika: 2016-04-18 13:04:08
+2633
<JotainErilaista>
nyt näyttää herkulliselta, söisin ahnaasti :)
Kommentit (29)
Piilota OFF-Topic keskustelu
<Bicycle> Kävin kesällä kansainvälisillä markkinoilla ja siellä oli tätä samaa tarjolla leivän päälle. Taustalla pyöri video, jossa laitetaan kunnon parin sentin mälli leivän päälle ja ai että, kun näytti hyvältä. Mielestäni kiskontahinnan maksettuani, sain kuivan patonginpuolikkaan, jonka päällä oli hädin tuskin leivän pinnan peittävä ohut juustokerros. Ei kunnollista juustomällileipää saa Suomesta edes näköjään itse sveitsiläisten toimesta.
<Herra A> laitela lue antti heikkilän diabeteksen ruokavalio-hoito niminen kirja, siinä on aika foliohattumeiningillä kerrottu suomen väärästä ruokavaliosta. Tuli vain mieleen tuosta mainitsemastasi rasvatouhusta.
<Enmittee> (laitela): Kai ihmiset yrittää vaan puottaa painoa.
<Smpa> "Isä mitä on ruuaksi?" "Sydän- ja verisuonitauteja" 5/5 söisin
<Poniratsastaja> (laitela) No siis ei se ylipainoisuus todella näistä rasvattomista tuotteista tule. Kyllä täällä Kaloriinat ja Samit vetelevät hesemättöä ja karkkia ja limuja päivittäin ihan yleisesti.
<kepappipeppu> Ooohhh.. Söisin.
<-noppa-> Laitelalle tiedoksi että viimeaikoina venäjälle on viety suomesta aika vähän rasvaa. Silti suomalaiset suosii paskaa, joten ei asiayhteyttä.
<-noppa-> En tiedä tuosta teestä, ainakin fonduen kanssa suosivat punkkua, saattaa muuten juusto jämähtää masussa.
<Mirushka> Ahh, saan aina tätä herkkua kun täti tulee käymään Sveitsistä Suomeen. Helvetin hyvää uusien perunoiden ja grillatun lihan kanssa
<FryMeUp> 2008 Verbierissä ollessani taisin syödä tätä. Muistaakseni oli niin rasvaista että meni muutama olut tämän jälkeen. Ehkä siksi en muista oliko tämä hyvää...
<Bonie> Kitalaki tuonne!
<Le Pakkomies> heh heh Meedion arvoa on nyt kyllä lisätty jo ehkä vähän liikaakin...
<aasberg> Ruokarasia.
<sykoloogi> sitä ähkyn määrää...mmmm mmmm mmmmm
<sguali> Onko nyt siinä varmasti tarpeeks?
<Ocarina> Sain sydänkohtauksen
<MIndye> Aina vastaavissa kuvissa on puolet kommenteista "ohitusleikkaukseen" tai vastaavia. Ei kai kukaan täysjärkinen näitä joka päivä tai edes viikko syö.
<(laitela)> Tuolla Ranskassa ja Sveitsissä ne sentään osaavat elää ja syödä. Täällä Suomessa rasvaton maito on myydyin maitotuote ja juustot ovat vähärasvaisia mauttomia paskoja. Kevytkermaan juotuu myös lisäämään tärkkelystä ja lisäaineita, että saa siihen kermaisen koostumuksen. Mihin ne kaikki rasvat sitten menevät? Ne myydään Venäjälle ym. koska siellä ei mene rasvaton paska kaupaksi. Onko Suomessa muka vähemmän ylipainoa ja diabetesta vaikka kansaa on 70-luvulta asti valistettu rasvan "vaarallisuudesta"? Anteeksi avautuminen, mutta arvostan aitoa ruokaa. Raclette 5/5.
<Kollerblade> Sitä ummetuksen määrää!
<testo_jolle> Kannattaa varata jo etukäteen aika ohitusleikkaukseen ja pallolaajennukseen.
<Ilmankossutin> Raclette on vitun hyvää! Mutta ei sitä montaa kertaa viikossa vedä, tai tulee noutaja. :D
<Putkikameli> Tuleepa mieleen Meerin Grilli Torniosta. No jotka ei tiedä mistä on kyse, niin siellä pistettiin hamppariin vähintään yhtä paljon juustoa kuin tässä.
<guttercrawler> Nam. Söisin.
<Kyoushiro> En tiedä yhtään, että näyttääkö/kuulostaako tuo herkulliselta vai hyvin ällöttävältä..
<JotainErilaista> nyt näyttää herkulliselta, söisin ahnaasti :)
<patmit> Sydänliitto kiittää.
<heh heh> Onpas mukavaa kun lähettäjät ovat alkaneet kirjoittamaan kuvaukseen oikeaa infoa aiheesta. Kiitoksia, ne lisää medioiden arvoa huomattavasti.
<netman87> kuulostaa vähän turhan rasvaiselta omaan makuun, mutta kohtuudella sulajuusto tekee kyl nannaa
<jasmandu> Hyi vittu
Uusimmat profiilikuvat
Foorumilla tapahtuu