Lähettäjä:
JönkkePingpong Zingzong
Kumpaan puoleen vaaka kallistuu?
ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ
Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.
Syy
repostMediaId
Lyhyt selvitys
1
Riemurasia on ollut tavoittamattomissa 1.2.2022 - 2.2.2022 välisen ajan päivitystöiden johdosta. Ilmoitelkaa rohkeasti sivuston ongelmista mikäli niitä tulee vastaan palautesivun kautta.
Lähettäjä:
JönkkeSyy
repostMediaId
Lyhyt selvitys
600
Kommentti ei liity mediaan
Eniten ääniä saaneet kommentit
Aika: 2014-03-06 19:14:34
+2925
<H8er>
Tapahtui mitä tahansa se on väärin ja siihen pitää tulla muutos T.Päivi Räsänen
Aika: 2014-03-06 19:16:00
+39777
<agggg>
oikeella tulee vedessä nostetta ton pallon takia (ei tuu vasemmalla koska se on liitoksissa astiaan) ja se noste on suurempi kuin ton vasemmanpuolisen tyhjän pingispallon massa joten se kippaa oikealle T: Insinööriopiskelija
Aika: 2014-03-06 19:53:28
+39777
<agggg>
Huhhuh, kuinkas rautalangasta tämä pitää vääntää.. Suomennan nyt tota omaa kommenttiani vähän simppelimmäksi: Vasemmalle painumiseen vaikuttaa pingispallon massa. Oikealla puolella teräspallon massa ei vaikuta, sillä se ei ole systeemiin liitoksissa (eli se roikkuu siellä ilman että on vaakaan kiinni) kun taas pingispallon on liitoksissa sillä se on pohjaan sidottu. Nostetta tapahtuu molemmilla puolilla, mutta vasemmalla puolella nosteen aiheuttama voima kumoutuu sillä se on pohjaan sidottu (voima ja vastavoima) Oikealla puolella ei taas ole kyseistä vastavoimaa joten noste "painaa" (jatkuu)
Aika: 2014-03-06 19:53:29
+39777
<agggg>
astiaa alaspäin (koska se ei voi palloa nostaa). Näin ollen jos noste on suurempi kuin pingispallon massa, niin vaaka kallistuu oikealle.
Aika: 2014-03-06 19:19:15
+15373
<Oldgorilla>
http://www.youtube.com/watch?v=b_8LFhakQAk oliskohan tää?
Kommentit (132)
Piilota OFF-Topic keskustelu
<torakka88> Joskus tulee semmonen dejavu olo ja melkein tulee syytettyä Seuraava-nappulaa rikoksesta jossa heitti minut 3 vuotta taaksepäin kysymättä :(
<Alex Honest> Kauheen fiksuks mä itteni kuvittelin ja tätä en tajuu et miks vitus se menee noin päin
<ghost_rider> @agggg Paljonko painaa enemmän? Kilo kultaa vai kilo höyheniä? se on aivan sama onko mukissa pohjasta kiinni tai roikkuuko siellä joku esine kun se syrjäyttää veden mitä molemmissa on sama määrä.
<killpod> armin van buuren - ping pong (asot 653)
<utumieli> jonkun piti päteä selityksillä, hehe
<DoneWhitThis> Vituiks meni insinööri opiskelija :-P
<DAI> agggg: Luin monta kertaa sinun kommentit ja joka kerta aivot väänti sen, että yrität väittää vaa-an kallistuvan vasemmalle. Olet siis oikeassa. My bad..
<ropootti> 793, olet oikeassa, mun virhe.
<ropootti> Ottakaa keittiövaaka tai ihan tavallinen painovaaka ja kokeilkaa itse pari koetta, jossa ensimmäisessä laitatte astiaan vettä ja sen pinnalle sitten kellumaan pienemmän purkin kansi kiinni. Sitten täyttäkää pieni purkki vedellä, kansi kiinni ja astiaan. Painomäärä on eri. Tämän kokeen jälkeen tyhjentäkää pieni purkki vedestä, laittakaa kansi kiinni ja upottakaa puoliksi veteen. Nyt kun täytätte pienen purkin vedellä, laitette kannen kiinni ja upotatte sen puoliksi veteen, on painomäärä sama, koska nyt te itse kannattelette purkkia, joten vaakaan vaikuttaa vain purkin viemä tilavuus.
<ropootti> Teräskuulan massa on sitä kannattelevan narun ja telineen ongelma. Pingispallon massa on sitä pitelevän narun ja telineen ongelma. Vaa'an henkilökohtainen ongelma on näyttää kumpi astia painaa enemmän. Koska teräskuulaa kannatteleva teline ei koske vaakaan, ei sen massa vaikuta, vaan ainoastaan sen tilavuus. Koska molempien pallojen tilavuus on sama, ei lisämassaa tuo kun pingispallon naru ja pingispallo itse. Koska molempien astioiden vedenpinta on samalla tasolla, näyttää ne vievän saman verran tilavuutta vaikka veden alla olevat osat ovatkin eri pituisia.
<ropootti> raithai, jotta tilanne olisi sama, saisi teräskuula koskettaa vettä tasan samalla pinta-alalla kun kelluva pingispallo.
<juupassi> Tästä voidaan päätellä, että Oikealle painoa kertyy suuremmasta vesimäärästä ja vasemmalle pienemmästä vesimäärästä + pingispallon massasta. Pingispallon massa on on olematon verrattuna sen syrjäyttämään vesimäärään. Vaaka kallistuu oikealle
<juupassi> Silloin kun vettä painavampaa kappaletta roikotetaan veden alla, syrjäyttää se tilavuutensa verran vettä mutta ei voi välittää omaa massaansa astiaan. Toisin sanoen voidaan ajatella, että oikeanpuoleisessa astiassa ei ole kuulaa vaan ainoastaan vettä näkyvän määrän + kuulan syrjäyttämän tilavuuden verran. Tilanne on kuitenkin eri vasemmalla puolella, koska pallo on kytköksissä vaakaan. Pingispallo syrjäyttää vettä samanverran mutta se pystyy myös välittämään massansa astiaan eikä sen tilalle voida samalla tavalla ajatella vesimassaa.
<agggg> Pitäisi olla ihan seurattavissa toi kulku jos ei ihan täysin vatipää ole, olkaa hyvä: http://imgur.com/nE8P40S
<juupassi> Ei ihan helppo pulma. Itse olin ensin sen kannalla, että vaaka kallistuu oikealle sitten vasemmalle ja lopuksi turhauduin ja testasin ko. systeemin algodoolla http://www.algodoo.com/ .Näppärä ohjelma, jolla kaikki röllifyysikot voivat leikkiä. Mutta olettaen, että en koonnut systeemiä väärin, niin vaaka kallistuu oikealle puolelle.
<meitzi72> Noste ei kohdistu kokonaisuuteen vaan pingispallo yksinkertaisesti pyrkii pinnalla, mutta antaa silti oman massansa vaa'alle. Näin ollen vasen puoli painaa pingispallon verran enemmän
<Ansgrath> Saakeli. Vasemmalla puolella ei ole mitään väliä sillä, onko pallo pinnalla vai langalla kiinni veden alla, koska siihen puoleen ei vaikuta ulkoisia voimia. Oikealla ulkoinen voima on ikään kuin tuon teräskuulan paino. Ajatellaan näin: Lähtökohtaisestihan kuulaa kannatteleva lanka kannattaa pelkän kuulan painon. Nesteessä sitä kuitenkin keventää hydrostaattisesta paineesta johtuva noste. Jos kerran joku muukin kuin lankavoima painaa kuulaa ylös, on voima-vastavoimaparin toteutumiseksi vaakaan kohdistuttava myös samansuuruinen voima alas. T: koneteekkari
<...-....> 793 Kellä on keittiövaaka? Toimittaako vaimon sijaa?
<agggg> Ja tähän heitetään nyt yleisesti että lukekaa aiemmat kommentit (puolesta sekä vastaan) ennenkuin heitätte lisää aivopieruja, muuten tää junnaa paikallaan enkä henkilökohtaisesti jaksa ruveta erikseen toistamaan omia sanomisia jokaiselle erikseen.
<torakka88> agggg Teräspallon massa ei vaikuta mutta noste aivan varmasti vaikuttaa.
<agggg> DAI Selitä miksi vaaka kallistuu vasemmalle perusteellisesti niin poistan kommenttini. Tai no en poista, mutta myöntäisin olevani väärässä sillä väittelyt on kommenttiosion suola. Kommenttisi ei ole millään tavalla merkittävä ilman perusteita. Itsekin olisin voinut tyytyä sanomaan pelkästään "oikealle" mutta ajattelin nyt iskeä tukea argumentille, joka nyt kuuluu asiaan jos totuutta etsitään. Sateenkaaria paskovan yksisarvisenkin myöntäisin todeksi jos se faktojen avulla perustellaan, mutta nyt seison sanojeni takana eli näitä yksisarvisia ei ole ja vaaka ei kallistu vasemmalle.
<torakka88> Huoh.. 1: Mekaniikan peruslait. Newtonin III laki-- "Jos kappaleeseen vaikuttaa toinen kappale jollain voimalla, niin samanaikaisesti kappaleen täytyy vaikuttaa toiseen kappaleeseen yhtä suurella, mutta suunnaltaan vastakkaisella voimalla." - http://www.youtube.com/watch?v=b_8LFhakQAk - siinä testi
<silakka1> agggg: äläs nyt pillastu siellä. mitä surkeemmin itseäsi selität, sitä paremmin tulet luultavasti pärjäämään insinööriopinnoissasi!
<...-....> A_on_P Kuten oli lähellä 6. maaliskuuta 2010 (http://fi.wikipedia.org/wiki/Myllysilta)
<DAI> Harmi, että agggg sai täytettyä top osion. Hän on nimittäin väärässä ja nyt on vaikee tulla pätemään.
<A_on_P> Mä oon aika huolestunu Suomen tulevaisuudesta, jos nää itseään insinööreiksi kutsuvat semmoisia oikeasti ovat. Taitaa pian alkaa sillat romahtaa ja katot sortua.
<...-....> aikong mutta kun hihnalla on kuites suihkumoottori esim: http://fi.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Me_262 nii Kylä Lähtee!
<The Rat> Aikong, lentokoneen ilmaannousuun vaikuttaa ilmanopeus, ei maanopeus. Jos tulee tarpeeksi, niin lähtee. Ja tuo kallistuu vasemmalle, koska massa.
<aikong> Lähteekö lentokone lentoon liukuhihnalta, joka liikkuu täsmälleen samaa nopeutta vastakkaiseen suuntaan, kuin lentokone?
<morte74> Stabiililta näyttää
<jabbahund> agggeen ensiviikonlopun pillulainit olikin sitten siinä. ei muuta ko opettele ulkoo pojjaat.
<Eekka85> Ja kysehän ei ollut veden nosteesta vaan massasta..
<Eekka85> T: Insinööriopiskelijalle. Mun mielestä kuppii kääntyy vasemmalle, sillä: -Vasemmalla on veden massan lisäksi pingispallon massa ja sen sisällä olevan ilman massa ja -oikealla taas on vain veden massa, sillä teräksisen pallon massa on täysin sitä kannattavan telineen varassa. MOT
<Sleijeri> Ahhh, nyt tämä on täälläkin, melkein tekisi mieli lukea kommentit ja väittelyt, mutta ei jaksa, kusisin varmaan housuun kun nauraisin niin paljon.
<mtuunanen> Voi luoja :D ...vaikka kuinka agggg koittaa selittää, niin porukka haluaa väittää vastaan. Tilanne on siis se, että jos jollain ulkoisella voimalla painaa sen pingispallon pinnan alle, niin tottakai silloin juurikin tämä ulkoinen voima mukaan. Sen sijaan, jos se on jollain narulla/tikulla tjms tuolla kupin pohjassa tai vaikka liimalla kupin kyljessä sisäpinnalla kiinni, niin silloin siihen ei tule ulkoista voimaa.
<agggg> Eli kuvan tapauksessa oikeanpuoleisessa astiassa voisi olla teräspallon sijaan ylhäältäpäin tikulla upotettu pingispallo(täytteellä ei väliä, olkoot kultaa tai heliumia koska massalla ei väliä), niin lopputulos on sama: oikea puoli laskee.
<agggg> No pureudun nyt silti tuohon sormi-skenaarioon. Oletetaan sormen tilavuudeksi vedessä 0 joten ei turhia muuttujia. Sormella painettaessa pallo pysyy paikallaan(sormikin pysyy) joten nämä ovat tasapainotilassa. Eli sormella aiheutettava voima on yhtä suuri kuin noste josta on vähennetty pallon (mitätön) paino. Eli vaa'alle asti vaikuttaa pallon tilavuutta vastaavan veden massan kokoinen voima (koska noste) sillä se ei voi pallon sijaintia nostaa. Näin ollen sormella painettaessa pallon massa ei vaikuta.
<...-....> Nomuttaperke oli toisenlaisesta (selventävästä? -ei ilmeisesti) kokeesta kyse, jossa oli mukana ulkoinen voima. Niin, siis elikkäs taas sen jonku fiksun mukaan näitä pitäs ajatella silleen, et siinä vasemmassa pallossa se noste nostaa sitä palloa mutta pyrkii myös samalla laskemaan sitä kulhon pohjaa. Kuvassa ne ovat kuitenkin kytkettyinä yhteen narulla, joten tämä voima kumoutuu. Tämä mystinen voima eli noste kuitenkin on edelleen vaikuttamassa oikeanpuoleisessa kupissa, koska ulkoinen *voima.
<agggg> Nomuttaperke unohdat nyt että vasemmalla puolella se on narulla pohjaan kiinni, eli voima millä se pyrkii ylöspäin on sama kuin voima jolla naru "vetää" palloa alaspäin. Eli pitää paikallaan eli tasapainotilanne. Jos vasenta palloa painettaisiin sormella eikä pidettäisi narulla paikallaan (narulla paikallaan = se ja sama vaikka pallo kelluisi pinnalla koska se saatanan tasapainotila ja toisensa kumoavat voimat) olisi skenaario täysin erilainen kuin kuvassa, joten en vaivaudu enempää analysoimaan
<Tsiimeli> Vai mihin sitten se voima katoaa, jota joudut käyttämään sormella painaessasi pingispallon veden alle? Vasen systeemi ei periaatteessa ole suljettu, koska veden pinta nousee, kun pingispallo laitetaan sen alle.
<...-....> neodine ah tosiaan, sori tarkotin siis tikulla työnnettynä ulkoapäin eli vastaisi kokolailla tilannetta narun päässä killuvaan metallikuulaan. (tämän tapaisesta järjesetelystä puhuttiin ohimennen jo aijemmin) t. datanomi
<Stormstrider> Vasemmalla puolella on sama tilanne kuin seisoisit vaa'alla ja nostaisit itseäsi ilmaan hiuksista. Vasemmalla vaakaa painaa siis veden massa (ja pingispallon massa joka on noin nolla). Oikealla vaakaan vaikuttaa veden massa + syrjäytymisestä johtuva rautapallon tilavuuksisen veden massa. Johtopäätös = mikäli kyseessä on realistisen kokoinen pallo niin pallon tilavuudellinen vettä painaa enemmän kuin tyhjä pallo, siis vaaka kallistuu vasemmalle.
<Tsiimeli> Ja jos ette usko, ottakaa tarkka vaaka, laittakaa veislasi siihen, sen jälkee pistäkää pingispallo vesilasin päälle ja sen jälkeen painakaa sormella pingispallo veden alle.
<Tsiimeli> http://s21.postimg.org/xb9s1yeuf/spiddo.png tuossa vielä kuva teille. Ja oldgorilla, tuossa ei ole pingispallo veden alla, se muuttaa tilanteen täysin erilaiseksi.
<subaruduke> agggg vetää hyvät argumentit ja kohtuu selvät selitykset jotka ovat oikeita mutta silti jonneilla ei mene jakeluun
<Tsiimeli> agggg, mietippä tilannetta siten, että aluksi kummassakin lasissa on yhtä paljon vettä -> tasapainossa. sitten pistetään pingispallo kellumaan toisen vesiastian päälle ja painetaan se sormella veden alapuolelle, jolloin syntyy voima alaspäin. Sitten pudotetaan rautapallo toiseen astiaan narun varassa, jolloin rautapallon massa tekee saman työn (yhtä suuret voimat)kuin sormi pingispalloon -> taas tasapainossa. Nyt lisätään pingispallon massa vasempaan astiaan, jolloin vasen kallistuu alapäin. T. lukiolainen
<agggg> neodine mitä ...-.... hakee takaa on että jos vasemmanpuolinen pallo olisi ylhäältäpäin tikulla painettuna veteen sen sijaan kuin narulla pohjasta, on tilanne täysin eri. Lähinnä tätä pakkaa sekoittaa se, ettei porukka ole toistensa kanssa samalla aallonpituudella. Eli neodine olet oikeassa mutta tulkitsit väärin mitä ...-.... haki takaa
<neodine> ..-... Millätavalla se vaikuttaa onko siinä samanmassainen tikku vai naru? Vesi aiheuttaa kuitenkin nosteen pinkipallolle, jolloin siinä on yks ja sama onko siinä naru vai tikku kun se on vedossa. T: Deeggari
<Ansgrath> agggg:in esitys toisin: Vasemmalla noste ei vaikuta vaa'an tasapainoon, koska kyseessä on sisäinen staattinen voimasysteemi. Painoa kertyy siis yhteensä vesi+ilma+pingispallon kuori. Oikealla kuulan massa ei suoranaisesti lisää painoa vaa'alle, koska se on tuettu ylhäältä. Kuulaan kuitenkin kohdistuu nostetta, joka ei jaksa nostaa sitä pintaan. Vastaava tilanne vaa'an kannalta olisi, jos pelkkää kuulan kokoista ilmakuplaa painettaisiin ULKOISESTI ylhäältä väkisin pysymään veden alla. Tämä voima olisi nosteen suuruinen. Painoa kertyy siis vesi+noste. Näin olleen vaaka kallistuu oikealle.
<...-....> Ihmisillä tuntuu menevän ohitte toi valkoisen pallon tilanne ihan fy-ke-ma -opettajaa myöten (viesti tosin poistettu jo). Jos valkoinen pallo ois tikulla asetettuna samaan tilaan, ois noste oikeuksissaan, mutta kuten moneen kertaan todettu: naru kumoaa kyseisen nosteen tässä kulhossa. Joten tähän kulhoon jää pallon massasta aiheutuva voima, joka edelleen on pienempi kuin mustan kuulan aiheuttama noste. Mustan kuulan painottomuus, tilanteen kannalta, aiheutuu ulkopuolisesta riiputtimesta mutta noste säilyy. t. lukihärö
<Jontut> Agggg:n kannattaa samantien vaihtaa alaa, jos tuon laskeminen on kerran noin haastavaa. Hienoa, että IsoJuupa on saanut oikean päätelmän ja on siitä hyvästä negatiivisilla pisteillä. Todellakin vasemmassa kupissa on pallo ja naru veden lisäksi kun oikeassa kupissa on vain vesi. Noste kohdistuu vain kappaleeseen joka syrjäyttää väliainetta. Kannattaa miettiä tilannetta jossa olisi vaakakupit tyhjinä ja toisen kupin yläpuolelle ripustettaisiin metallikuula. Agggn teorian mukaan vaaka kallistuisi tuon kuulan puoleen, koska ilmankin syrjäyttäminen aiheuttaa nostetta. Tuskinpa vain.
<kemppaus> 793 Vai ei ilma paina mitään? Lueppas fysiikankirjat uusiksi.
<asdfasdfasdf> Pian valmistuva insinööri väittää että pysyvät tasapainossa kunhan pallojen tilavuus on sama
<Valkoinenkuolema> Kallistuu oikealle eli kokoomuksen korruptiohallituksen puoleen.
<kurremus> agg ei se pingispallo kevennä vaakaa muutaku syrjäyttämällä vedellän niinkuin teräspallokin... voit sä kokeilla tota vaikka jollain vaa'alla jos et usko!!!
<raithai> ropootti Kuten videossakin selitetään niin sillä ei ole väliä missä kohtaa pingispallo on, pinnalla vai nesteessä, sillä se noste joka aiheutuisi kumoutuu sillä, että se on pohjassa kiinni. Eli agggg on oikeassa ja Oldgorillan video vastaa tätä tilannetta.
<ropootti> Jätkillä on netti kokoajan käytössä ja titteleillä yritetään vaikuttaa vaakaan enemmän kun tiedolla. Olen oikeastaan vähän pettynyt teihin. T: Tiederasia
<ropootti> Oldgorilla, ei tuossa tehdä kuvan koetta, kun pingispallo ei syrjäytä tilavuutensa verran vettä.
<ropootti> http://fi.wikipedia.org/wiki/Arkhimedeen_laki
<thechosenpessimist> Juurikin näin kun agggg sanoi, päivänselvä juttu periaatteessa. Vasemmalle puolella tilanne on selvä, se pyrkii ylös koska pingispallon tiheys on pienempi kuin veden. Oikealla puolella vaakaa koti paino lisääntyy kun teräspallo laitetaan veteen, koska teräspallon tiheys on suurempi kuin veden ja se on narulla paikoillaan jolloin veden aiheuttama noste suuntautuu alaspäin.
<Toumas> Toinen insinööri komppaa agggg:tä.
<SaunaKing> Lounaistuulta kyllä mä nyt fysiiikan opiskelijana olettaisin osaavani nämä perusasiat. Sä oot tässä se joka oot ihan kujalla, enkä minä. Mieti nyt ite jos pidät vesilasia kädessä jossa on pingispallo. Onko lasi kädessäsi painavampi jos pingispallo on sidottu pohjaan narulla ja se on veden alla, kuin jos pallo kelluisi pinnalla? Ei ole stna, vaan vesilasi painaa saman verran riippumatta missä kohtaa lasia pinkiponki on. Jos kuitenkin dippaat lasiin teräspallon painoa tulee lisää.
<Heavytik> Myönnän, ajattelin ensin väärin (thirvi). Piti miettiä uudestaan, moneenkin kertaan.
<Tuntematon> kannattaa huomata, että tilanne ei muutu vaikka pingispallon narun katkaisee.
<delfreb> Teräspallosta tulee nostetta, eli se painaa vaakaa syrjäyttämänsä veden verran alaspäin joten vaaka kellahtaa oikealle. Aika jännä, mietin ekaks tän väärin.
<Heavytik> Pingispallo ei lisää painoa paljoa. Hankalampi päätellä voimat siinä, mutta kun ajattelee lasia ilman pingispalloa ja tilannetta kun pallo lisätään sinne. Silloin painoa tulee vähän lisää (pingispallon verran) mutta mitään muita ulkoisia voimia ei lisäänny. ==> agggg on oikeassa.
<thirvi> Hyvin korjattu Heavytik.. haha.
<Heavytik> Lisäksi veteen laitetun rautapallon paino pienenee (testattu). Minne häipyy osa rautapallon painosta... No veden nosteeseen ja veteen silloin kohdistuu voima joka rautapallon syrjäyttämän veden painon suuruinen.
<Heavytik> Muistan tehneeni testin, jossa sormi työnnetään puntarilla olevaan vesilasiin. Silloin puntarin lukema kohoaa, koska sormi todella aiheuttaa paineen veteen joka tuntuu sormessa nosteena. Sormi on yhä silti tuettuna käteeni, joten se tukee tilannetta jossa rautapallon puoli kallistuu.
<thirvi> Jaa.. Heavytik myös poisti viestinsä.. No hävetkää sitten yksin kotona tyhmyyttänne.
<thirvi> Heavytik: Sanon sulle saman kuin JuhnuZille (joka poisti viestinsä). Mieti jos painat oikeaan kuppiin tikun päässä olevan pingispallon. Painuuko se vaaka oikealle sen pingispallon massan takia vai nosteen takia?
<ottoke> Näin selitin broidille: Mieti ankkuria veneessä. Tuntuuko ankkuri kevyemmältä sun käteen kun se on upotettuna veteen kuin ilmassa? Miksi? No siksi kun vesi kannattaa sitä ankkuria sen tilavuuden verran. No mitä luulet tapahtuvan tolle rautapallolle? Kun vesi kannattelee sitä palloa niin kulhon paino lisääntyy rautapallon syrjäyttämän veden tilavuuden verran. Ja naruun kohdistuu saman verran pienempi roikkuva voima.
<piisp97> systeemi kallistuu vaa'an suuntaan koska hitler
<Räsäsen_Päivi> Voi pojat, keep it simple: Rajataan systeemiks vaaka ja pallit. Ainoo systeemin ulkopuolinen voima joka vaikuttaa on teräspallin jousen voima. Teräspallin paino (m*g) = jousivoima + noste, joista nosteen osuus on sama joka vaikuttaa vaakaan vastakkaissutaisesti (Newtonin voima&vastavoima). Tällän jos lähtötilanne on ollu tasapaino on lopputulos että vaaka kallistuu oikealle. Tämä Päivi on DI-opiskelija ;)
<thirvi> JuhnuZ: Mieti jos painat oikeaan kuppiin tikun päässä olevan pingispallon. Painuuko se vaaka oikealle sen pingispallon massan takia vai nosteen takia?
<Cosmo Kramer> hirvi oot jälillä, saman tekee pinkiponki, mutta vasta sitten kun se on upoksissa
<thirvi> .. ja sellaisen vesimäärän massa on jonkin verran isompi kuin yhden pingispallon.
<thirvi> No, onko se sanottu vielä että, kun tuon teräspallon tuonne dippaa niin se nosteen vaikutus on sama kuin kaataisi kuppiin teräspallon tilavuuden verran lisää vettä.
<Cosmo Kramer> *ttu te ootte kujalla! Teidän teorioiden perusteella ihminen nousee lentoon jos se astuu muovikassiin ja vetää kahvoista riittävän lujaa.
<SaunaKing> thirvi joo, mutta se oli vissiin jo mainittuu täällä 100 kertaa, itsekin sanoin 2 kertaa jo. Kiitos kuitenkin. Saat multa plussan.
<thirvi> SaunaKing: Ja lisäisin vielä että oikealla pallo on myös sidottu, joka mitätöi teräspallon massa.. jäljelle jää pelkkä noste.
<SaunaKing> Pirimus joo, mutta vasemmalla pallo on sidottu pohjaan ja naru mitätöi tämän nostovoiman.
<mikis-> Hitto nyt piti kyllä oikeesti miettiä jonki aikaa että mites tää nyt meneekään. Itekki olin ihan sitä mieltä että olis ollu vasemmalle mutta vähäks aikaa ku pysähty miettimään tuota agggg:n kommenttia ni sit aukes :D
<SaunaKing> Lounaistuulta, naru vasemmalla mitätöi pinkiponkiin kohdistuvan nostovoiman. Joten on ihan sama onko pinkiponki pinnalla vai veden alla, vaakaa kallistuu kumminkin oikealle.
<Pirimus> SaunaKing oikealla teräspalloon vaikuttaa noste eli "pallo ottaa tukea vedestä". Vasemmalla pingispalloon vaikuttaa noste ja noste on suurempi kuin pallon paino joten pallo pyrkii pintaan. Molempiin palloihin vaikuttaa yhtä suuri noste. Se mihin suuntaan pallot pyrkivät riippuu pallojen painon (mG) ja nosteen erotuksesta.
<Cosmo Kramer> thirvi Silla todellakin on merkitystä!!!! Kelluva pinkiponki painaa sen pari grammaa, mutta sillä ei ole juuri merkitystä ennen kun se painetaan pinnan alle. Jos molemmat pallot on tilavuudeltaan samoja, pysyy vaaka tasapainossa.
<SaunaKing> Pirimus äähhhh. Oikealla pallo ottaa tukea vedestä, vasemmalla pingis ei tukeudu veteen.
<Pirimus> Mutta oma veikkaukseni on, että vaaka kallistuu oikealle eli teräspallon suuntaan. Ja merkit ei riitä sitä perustelemaan. Ja nekin perustelut voi hyvin olla väärät.
<agggg> astiaa alaspäin (koska se ei voi palloa nostaa). Näin ollen jos noste on suurempi kuin pingispallon massa, niin vaaka kallistuu oikealle.
<agggg> Huhhuh, kuinkas rautalangasta tämä pitää vääntää.. Suomennan nyt tota omaa kommenttiani vähän simppelimmäksi: Vasemmalle painumiseen vaikuttaa pingispallon massa. Oikealla puolella teräspallon massa ei vaikuta, sillä se ei ole systeemiin liitoksissa (eli se roikkuu siellä ilman että on vaakaan kiinni) kun taas pingispallon on liitoksissa sillä se on pohjaan sidottu. Nostetta tapahtuu molemmilla puolilla, mutta vasemmalla puolella nosteen aiheuttama voima kumoutuu sillä se on pohjaan sidottu (voima ja vastavoima) Oikealla puolella ei taas ole kyseistä vastavoimaa joten noste "painaa" (jatkuu)
<huuhkis88> Video selvensi... En tajunnut että noste vaikuttaa teräspalloon.
<Pirimus> SaunaKing eli sinunko mielestä vasemmalla ei ole nostetta? Pingispallo muuten vain yrittää nousta vedenpintaan ilman nostetta?
<SaunaKing> Sienimise unohdit että vesi kannattaa palloa nostovoimalla.
<Garbanzo> riemurasia.net
<SaunaKing> Pirimus, kyllä tuo on ihan tätä fysiikkaa joka täällä meillä Suomessakin vallitsee. Nostovoimaksi tätä ilmiötä kutsutaan.
<timppa8> Ihan sama
<Flysa> Hetkinen aivopieru nyt. Myönnän vähän väärässä olleeni nyt. pahoittelut
<Pirimus> Flysa agggg agggg perustelut ainakaan eivät ole tämän universumin fysiikasta.
<thirvi> Lounastuulta: haha. Ei ole merkitystä kelluuko se pingispallo vai onko sidottu narulla.. no ehkä sen verran että naru lisää hieman painoa kuppiin.
<Pirimus> Sanokaa mikä tulos tahansa niin voin kohtuullisen uskottavasti sanoa miksi asia ei ole niin. Minulla insinööriopintoja on takana jo vähän liikaakin enkä saa tähän kunnollista selvyyttä.
<Cosmo Kramer> Oldgorillan linkkaamassa videossa on tehty ihan perseelleen tuo testi. Sillä on nimittäin merkitystä että kelluuko se pinkiponki pinnalla, vai sidotaaanko se pohjaan jotta se syrjäyttää tilavuutensa verran nestettä.
<vyily> Ps. Oldgorillan linkissä vettä oli paljon enemmän vasemmalla puolella molempien pallojen ollessa upoksissa. Siksi kallistui vasemmalle.
<huuhkis88> Intuitio sanoo että noste vasemmalla puolella keventäisi lastia, mutta se viittaisi siihen että malja voisi teoriassa nousta itsestään ilmaan (tai ainakin keventyä) pelkän nosteen avulla. Mikään ei voi nostaa itseään ilman ulkoista tukea. Joten noste ei vaikuta. Massa voittaa, kaatuu vasemmalle.
<aksutus> Ping pong pallo on puoli on painavampi vaikkakin vain pallon painon verran.
<vyily> Jos vettä on tasan saman verran, pingpong-pallon painosta kallistuu vasemmalle, se on kiinni systeemissä. Teräspallo ei taas vaikuta painoon mitenkään, syrjäyttää vettä vaan (ei vaikutusta jos vettä saman verran).
<SaunaKing> Flysa, oikeanpuoleisessa kupissa vesi antaa nostetta pallolle (olettaen että pallo on samankokoinen kuin sääntöjenmukainen pingispallo 20mm säde ja olettamalla että neste on vettä) 0,3281 Newtonia, kun taas vasemmalla puolella pingispallon paino (2.7 grammaa) aiheuttaa 0,0265 Newtonin voiman. Eli suurempi voima on oikeanpuolimmaisessa kupissa. T: Fysiikan opiskelija
<Suice> Olettaen että molemmat pallot on saman kokoiset ulkomitalttaan ja veden määrä on sama, vaaka pysyy keskellä.
<agggg> Flysa saatan nyt mennä trolliin mutta http://fi.wikipedia.org/wiki/Noste
<Flysa> agggg, nosteeseen ei vaikuta kappaleen massa, vaan sen tilavuus
<Jay82> YEAH! Science bitch!!
<Pyyrä> En edelleenkään pysty käsittämään miten tämä on mahdollista. Jos laitat pingis pallon veden alle niin se tulee sieltä helvetin lujaa ylös niin miksei se nyt tulisi? Vituttaa kyllä helvetisti kun ei pysty käsittämään. http://www.youtube.com/watch?v=b_8LFhakQAk videossa suoritetaan testi käytännössä.
<totalBS> Ei vittu menin halpaan :D
<agggg> Äsken oli vitun monta äkästä kommenttia ja analyysii kuinka oon väärässä mut ny kaikki on poistanu kommenttinsa :D Kiitos tästä Oldgorillalle
<SaunaKing> Tämä on kompa. Siinä ei lue paljonko teräspallo painaa, eli kuinka paksu seinämä sillä on. Se voi olla vaikka foliota, joten se voisi nousta pinnalle ja kellua veden päällä ja jos se painaa vähemmän kuin pingispallo, niin vaaka kallistuu vasemmalle.
<peeroeero> Vasemman puoleisen kupin paino on veden ja pingispallon yhteenlaskettu paino ja Oikean puolimmaisen kupin paino on pelkkä veden paino, koska lanka kannattelee teräspalloa. Johtopäätös: Vaaka kallistuu vasemmalle. T:mutu
<zamp_> Vaakahan tässä on se mikä asiaa tutkitusti selventää, joten suur-piirtein tämänhetkinen tilanteen havannointi voidaan aloittaa jolloin saamme alustavan korreloinnin datatilastojen perusteella arvioitavaksi suorituksen käännekohdan. -poliitikko
<nonameno> Imekää nyt munaa saatana.
<slaip> Vasemmalle koska pingiponki pallo on kiinnitetty astiaan joten vetovoima nostaa sitä ylöspäin. Oikealla puolella lanka joka on kiinnitetty tuonne ylös piettää sen painoa. (Vasen nousee oikea laskee)
<Oldgorilla> http://www.youtube.com/watch?v=b_8LFhakQAk oliskohan tää?
<ilkka75> Teräspalloon kohdistuu pallon syrjäyttämän vesimäärän aiheuttama noste. Noste aiheuttaa vastavoiman naruun keventäen sen kuormaa työntäen sen puolen astiaa alaspäin. Pingispallon tapauksessa systeemi on suljettu, eikä ulkoisia vuorovaikutuksia ole.
<amcg> Oikealle, koska teräspallo painaa enemmän. Molempien pallojen paino vaikuttaa järjestelmään koska ne ovat siihen kontaktissa. Naruilla ei ole juurikaan merkitystä.
<agggg> oikeella tulee vedessä nostetta ton pallon takia (ei tuu vasemmalla koska se on liitoksissa astiaan) ja se noste on suurempi kuin ton vasemmanpuolisen tyhjän pingispallon massa joten se kippaa oikealle T: Insinööriopiskelija
<Odd-o> Koko paska räjähtää - mythbusters
<power039> sinne, missä on enemmän vettä
<ynkkä> Sanoisin, että kokeile ja kato
<H8er> Tapahtui mitä tahansa se on väärin ja siihen pitää tulla muutos T.Päivi Räsänen
<olllli> Keinosen Pertti laskeutuu rankaisemaan kaikkia!
<totalBS> Pingispallon puolelle, koska sen massa vaikuttaa vaakaan, mutta roikkuvan teräspallon ei.
<aaksu-> Oikealle puolelle terv. Nallepuh
<Rastal> Fucking nothing happens.
<S4muli> Nothing happens! :(
<Lepa21> Ei kumpaankaan
Uusimmat profiilikuvat
Foorumilla tapahtuu