Lähettäjä:
mustalaisnaamioOpiskele alaa mikä kiinnostaa sinua
ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ
Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.
Syy
repostMediaId
Lyhyt selvitys
1
Riemurasia on ollut tavoittamattomissa 1.2.2022 - 2.2.2022 välisen ajan päivitystöiden johdosta. Ilmoitelkaa rohkeasti sivuston ongelmista mikäli niitä tulee vastaan palautesivun kautta.
Lähettäjä:
mustalaisnaamioSyy
repostMediaId
Lyhyt selvitys
600
Kommentti ei liity mediaan
Eniten ääniä saaneet kommentit
Aika: 2015-06-17 18:41:40
+46454
<Sienimise>
Benn Mä taas oon ihmetelly sitä, et miksei peruskoulussa käydä paremmin läpi eri aloja, niiden sisältämiä töitä ja niihin töihin tarvittavaa koulutusta. Muistelisin että yläasteen opintojenohjauksessakin oli vaan kyse siitä että "Ootko miettiny meneväs amikseen vai lukioon?" No mistä mä tiiän, ku ei oo hajuakaan mitä kaikkee työtä sitä voikaan maailmassa tehdä. Mukava sit nyt vasta korkeakouluopintojen aikana tajuta että väärin tuli valittua, ihan vain siksi että tiedot oli hatarat eikä tiennyt teininä että mistä sitä tietoa edes pitäisi etsiä.
Aika: 2015-06-17 18:36:14
+1891
<RonBurgundy>
Ei saa Suomesta duunia sitten millään t. Leijonankesyttäjä
Aika: 2015-06-17 18:35:28
+58218
<Jack Reacher>
''Moro oon Jamal from Somalia ja haluun astronautiksi'' -Suomen maahanmuuttajat tähtäävät korkealle, maahanmuutto on siis onnistunut, t. YLE
Aika: 2015-06-17 19:01:35
+34327
<maksamakkara>
Sienimise on niin asian ytimessä. opinnonohjaus tulisi olla koko yläasteen ajan kaikkein tärkein aine/aihe, se nimittäin on sitä. se pitäisi myöskin suunnitella sata kertaa nykyistä paremmin. oma opinnon ohjaus vastasi hyvin kuvatn kaltaista, (ei ollut vittuakaan hajua mitä tehdä elämällään) ja kävin jonkun itselle täysin hyödyttömän toisenasteen koulutuksen ja vasta intin jälkeen päätin mennä lukioon. en siis yhtään ole tehnyt ensimmäisen koulutukseni alan töitä, en ole edes hakenut niitä. valtion rahaa palanut, vuosia elämästä turhaan hukannut ja miksi? paskojen opojen takia.
Aika: 2015-06-17 18:33:10
+111965
<Benn>
Oon aina ihmetelly, että mistähän sitä jonkun lukion jälkeen voi tietää mikä ala kiinnostaa. En ite tiiä vieläkään
Kommentit (61)
Piilota OFF-Topic keskustelu
<jukkarasm85> pininfarina, olen sarjakuvapiirtäjä, graafikko ja peliartisti :D
<Schilvagg> Sienimise puhuu täyttä asiaa. Itselläkin on nyt neljän yliopistovuoden jälkeen alanvaihto vakavasti harkinnassa. Kun olisi osannut lukioaikana/lukion jälkeen ottaa paljon paremmin selvää opiskelu- ja työmahdollisuuksista. Opinto-ohjaus oli yläasteella ja lukiossa 99-prosenttisesti aivan turhaa lässytystä ilman todellista hyötyä.
<Ruuffus> Lukiosta valmistuneena on taas kiva miettiä mitäs vittua sitä taas elämällään tekisi. Voikun voisi vaan mennä seuraavalle luokalle niinkun peruskoulussa eikä tarvitsisi miettiä tulevaisuutta, mutta onneks on juhannus niin saa kaljaa.
<Ivory> Muistaakseni ihmisen persoonallisuudesta vastaavat aivojen osat kehittyy vielä jonnekin 25-vuotiaaksi asti, jonka valossa tää nykyinen yhden toisen asteen tutkinnon politiikka tuntuu jotenkin tosi oudolta. 16- tai 19-vuotiaana muka pitäisi tietää mitä oikeesti tahtoo elämällään tehdä? Pöh. Itelle oli ala-asteelta saakka selvä, että meen lukioon ja yliopistoon lukemaan maisteriksi. Ala selvinnee matkan varrella. Nyt olen 5 vuotta yliopistossa tuhlannut ylioppilas ja vaatetusalan artesaani, jonka ura ois aika paljon paremmalla mallilla jos ois aikoinaan jo tajunnu hakea oikealle alalleen. ]
<Wiful> Hei! Tunteeko muuten kukaan rasialaisista sellaista tyyppiä jolle nämä alla mainitut kommentit voisi välittää? Tarkoitan siis sellaista henkilöä joka vastaa nuorten opintoihin ohjaamisesta. Olisi ehkä ihan hyvää rakentavaa palautetta asiasta :)
<pum_> Benn Itsekin lukioon päädyttyäni, siitäkin huolimatta että aina olin ollut täysin ehdoton sen suhteen että niin ei varmasti koskaan käy, sitä alkaa miettimään ihan täysillä mihin sitä lähtisi.. Tai ainakin itse aloin, sillä kolme vuotta lukiota oli yhtä kidutusta ja ei sillä lokinpaskallakaan mitään tee. Nyt sitten valmistuin kultasepänalan artesaaniksi... Sanomattakin selvää, töitä ei ole juurikaan tarjolla, mutta saapa nähdä mihin sitä päätyy. Ala kuitenkin tuntuu oikealta ja kiinnostavalta, ja suuri halu edelleen oppia uutta.
<wibii> Ideaa on tehdä pääaine jostain järkevästä ja sivuaine siitä mistä tykkää. Silloin osaat jotain, jota voit soveltaa sille alalle mistä tykkäät. Esim Kauppatieteet/valokuvaus niin voit pistää vaikka oman firman pystyyn. Tiedän kaverin joka teki näin ja nyt sillä menee lujaa elämässä
<Jalamanteri> Kyyllähä meidän Liisu-Petteri saa opiskella aivan mitä haluaa! Jos Liisu-Petteri haluaa tykkää mekoista ja saa siitä intonsa suunnitella housuja hevosille, niin sitten saa! Nykyää ajatellaa, että työn pitäisi olla lähes harrastus. No ei se sitä ole jos taustalla ei ole sellaista määrää euroja, että voisit olla tekemättä töitä. Ja töitähän tehdään sen takia, että saat työllesi korvauksen, jonka voit sitten käyttää vaikka Juhannusmakkaraan. On nii v*tun älytöntä että moni haluaa sellaisen työn mikä ei ole "työntekoa" vaan käyt jossai fiilistelemässä cafelatten ja saat 1000 päivältä.
<Mandula> Perusta yritys ja työllistä itsesi. Mikähän siinä on, että ensin pitää opiskella kymmenen vuotta ja sitten jämähtää sohvalle ku "kukaan ei palkkaa"..
<zombade> maksamakkara Mieti nyt kun leikataan vielä opiskelun alalta lisää nii millaista tulevaisuudessa näyttää?
<mekkuli> Tämä taitaa koskettaa eniten vihervasemmistolaisia jotka valitsevat monesti kulttuuriin ja taiteeseen liittyviä aloja joihin on vaikea työllistyä
<|Santra> Itse parin kesken jääneen koulun, eri kurssien ja pätkätöiden jälkeen päätin kuunnella mitä itse haluan ja kävinkin opiskelemassa haluamani ammatin. Töitä ei ole jos et omaa firmaa pistä pystyyn ,siks totesin ettei suomen verotuksen takia edes kannata yrittää kun siitäkin työstä häviää mielenkiinto kun joudut 24/7 tekemään töitä että saat edes ne pakolliset maksut maksettua.
<SirByron> karibu87: Ei opiskella työttömäksi vaan pitää itse työllistää itsensä esim. maalauksilla, valokuvilla, korteilla, mainoskuvilla, seinämaalauksilla, sarjakuvilla, kirjojen kuvituksilla, (koriste)veistoksilla ja tilaustöillä ja paljon muita taiteellisia hommia. Jotkut ovat saaneet ilman opettajankoulutusta töitä eri oppilaitoksista opettajina. Itse teen taidehommaa, mutta lähinnä sivutiennestin toivossa. Päivätyönä/toisena työnä sitten joku muu on aika yleinen tapa elättää itsensä. Osa saa/löytää/kouluttautuu siten, että pystyvät tekemään taidetta päivätyönä. Itsellä myös suunnitelma siitä.
<karibu87> On eri asia opiskella alalle josta tietää voivan edes saada töitä. Sitten on nämä jotka opiskelevat taidemaalareiksi (aka työttömiksi)
<Kheldaur> Joskus kaverin kanssa mietittiin juuri sitä, että olisi voinut yläasteella tutustua useisiin eri töihin. Pari TET-jaksoa jossain vitun kaupassa ei kyllä kerro nuorelle mitään siitä, että mitä töitä olisi tarjolla ja miten ja missä niihin opiskellaan. Myöskään omaa intohimoaan ja motivaatiotaan ei ihan noilla jaksoilla pysty tietämään.
<Hene987> Yläasteella ajattelin, että tottakai amikseen, koska lukio on homoille ja nörteille. Amiksen vikana vuonna tajusin, että haluan jotain muuta. Jotkut vaan ilmeisti kehittyy myöhemmin. No onneksi näinkin laiska mies sai aika hyvät paperit vain oppitunneilla kuuntelemalla, joten AMK:hon haku on helppoa. Peukut ylhäällä vielä pari viikkoa, että pääsenkö haluaamani paikkaan, johon on vaaditaan aika kovat pisteet.
<Whitekitten> Itehän oon tienny vasta yliopistossa toisen vuoden lopuilla että mikä musta (konkreettisesti) tulee.
<Graisse Elf> Opiskelin alaa joka kiinnosti ja sain jopa töitäkin. Vakituisesti. Mitä tulee opohin ym. niin en kyllä tiennyt mikä halusin olla isona ennen kuin vasta intin jälkeen ja sekin vähän haparoiden. Sitä oikeastaan enemmän "kasvoi" ammattiinsa, ei se ollu mikään itsestäänselvyys.
<asdfasdfasdf> olen antanut virran viedä lukion jälkeen ja nyt olen töissä rakennusinsinöörinä, palkka on ihan jees mutta en kyllä tiiä onko tämä nyt sellasta mitä jaksaisi lopun elämäänsä tehdä
<Swing> Mun mies opiskeli monta vuotta rankasti olutta juomalla filosofiksi, ja nyt sille ei kukaan tosiaan maksa mitään. Itse joutuu maksamaan sakkoja ammattinsa harjoittamisesta.
<soman> Tommosen 6 vuotta tehny hoitoalan hommia ja nyt ainakin tiedän, että se ei oo mun juttu.
<DAI> Niin.. "Paskoja" opoja on aina niin ihanan helppo syyttää omasta työttömyydestä.
<herramäyrä> meidä opinto-ohjaaja puhunu ikinä muusta ku vittu venelystä ja jostai saatanan vaimonsa muonista sekä siitä kui paljo se vihas lukiota.. Ois ollu kyl iha käyttöö ammattilaisel muual ku nuppilääkäris. T: puuseppä ja muotoilun opiskelija turusta
<jaege> Ei ammattiin opiskella. Siihen synnytään.
<windosrmagistus> nii, itelläni on shkö- ja elektroniikka-asentajan paperit, metalli artesaanin paperit ja nyt opiskelen kello ja mikromekaniikan perustutkintoa, silti olen tämänkin kesän työttömänä kun kukaan ei tarviste moniosaajia
<Lasikuppi> Muistan kun oman lukioni opo-tiimi valittiin yksi vuosi Suomen parhaimmaksi opo-tiimiksi jossakin yhteydessä, jota en muista. Kelasin silloin, kuinka surkeaa Suomen opojen toiminta on, jos meidän sählääjät olivat "parhaita".
<Lasikuppi> Itse taistelin tieni haluamalleni alalle, enkä tuu tekeen päivääkään töitä, koska tekisin näitä hommia ilmatteekskin. Mutta ei mullakaan ollut yläasteella pahemmin käsitystä, mitä ammatteja on ja miten niihin pääsee. Olin hyvä koulussa, joten menin lukioon - siinä meikäläisen silloinen logiikka. Ei sitä tiedä, jos amiksesta olisi löytynyt jokin mahtava ala. En tiennyt silloin, en tiedä nytkään.
<The Shamrock> Sienimise Eikä vain peruskoulussa. Myös lukiossa on aika hurjat valinnanmahdollisuudet kun on AMKia ja Yliopistoa, eikä sielläkään oikein heti tiedä mihin olisi menossa, kun ei niistä ite ammateista puhuta. Esimerkiksi "Tietotekniikan DI koulutus" kuten monet muutkin ovat erittäin laveita termejä, eikä niistä edes oikein tiedä mitä hommia sitten siellä voi tehdä ja erikoistua, ennen kuin vasta on talossa sisällä. Siksi olisi myös hyvä jos toteutuisi se jonkun ehdottama "yliopistoon haku" sen sijaan että haetaan johonkin linjalle. Myös ammateista valistaminen pitäisi saada paremmaksi.
<Nörsu> Ylä asteen opinto-ohjaus: Ammattikoulussa voi opiskella esim. mekaanikoksi ja lähellä olevan lukion alin hyväksytty keskiarvo on 7.8. Ei mitään puhetta vaikka siitä mitkä alat työllistää..
<Tenni> Sama homma seksuaalisen suuntautumisen kanssa. Ryhdyin heteroksi kun tykkään naisista. Pillua en saa ikinä.
<Exa69> Sienimise meillä taas oli oppilaanohjaus ainut asia koulussa mikä toimi niinkuin piti.
<RadioFox> Seurasin unelmiani, kouluttauduin ja aloin tekemään duunia josta todella pidän. Harmi vaan että tienaan vähemmän kuin suurin osa asiakkaistani. ..Niin olen siis ammatiltani vartija.
<KöyhätKyykkyyn> you will never work a day in your life if you love what you do. allekirjoitan ja tekisin tätä hommaa vaikkei tästä saiskaan rahaa.
<pininfarina> jukkarasm85, oletko terveydenhoitaja vai lääkäri?
<Valkoinenkuolema> "Opiskelin yli 14 vuotta 1200-luvun taidehistorian merkitystä 1300-luvun musiikilliseen kehitykseen enkä ole vieläkään saanut odotettua 6000-8000e/kk työtä. Minut on petetty vaikka olen ihan yhtä arvokas yhteiskunnalle kuin siltainsinöörikin"
<_mza_> Valitkaa ala, mikä kiinnostaa eniten. Epäkiinnostavaa hommaa ette halua tehdä 40:tä vuotta pelkästään palkan takia. Ainoa toinen tärkeä kriteeri on juurikin se, että alalle on realistista työllistyä.
<elmeister> Vitut ittelleen sopivia töitä löydä muuta kun töitä tekemällä. Eikä sillä nyt niin kauheesti ole merkitystä mitä opiskelee, suurin osa yliopistokoulutuksista, esim. kauppis, oikis, AMK puolella kaikennäköset talouden alat on ihan hyviä yleiskoulutuksia. Koulutuksen tärkein pointti on se että opiskelee jotain, ettei ole aivan yleissivistymätön idiootti ja oppii lukemisen, laskemisen, kirjoittamisen ja ajattelemisen perustaidot. Siltä pohjalta pystyy aivan hyvin meneen melko monelle alalle töihin.
<jukkarasm85> Opiskelin alaa joka kiinnosti, suoraa koulusta töihin oman alan hommiin
<kettu6> RonBurgundy Elefanttiratsastajilla on myös aika helvatin tiukkaa
<Sienimise> Suomi on vielä niin tajuttoman pieni talous maailman mittakaavassa, että meidän pitäisi ottaa ehdottomasti kaikki hyöty irti tästä opiskelijoille maksuttomasta koulutusjärjestelmästä. Sillä saataisiin aikaiseksi työvoimaa joka on oikeasti sillä alalla mikä kiinnostaa, ja Supercellejä, Nokioita sun muita Rovioita voisi syntyä kuin sieniä sateella.
<maksamakkara> Sienimise on niin asian ytimessä. opinnonohjaus tulisi olla koko yläasteen ajan kaikkein tärkein aine/aihe, se nimittäin on sitä. se pitäisi myöskin suunnitella sata kertaa nykyistä paremmin. oma opinnon ohjaus vastasi hyvin kuvatn kaltaista, (ei ollut vittuakaan hajua mitä tehdä elämällään) ja kävin jonkun itselle täysin hyödyttömän toisenasteen koulutuksen ja vasta intin jälkeen päätin mennä lukioon. en siis yhtään ole tehnyt ensimmäisen koulutukseni alan töitä, en ole edes hakenut niitä. valtion rahaa palanut, vuosia elämästä turhaan hukannut ja miksi? paskojen opojen takia.
<hpkl> Ois pitäny lukea lakia. Mikään instanssi (Kela) ei nussis kuivana kakkoseen.
<KingAstronaut> Tunnen yhden pariskunnan, joista toinen opiskelee taidetta ja toinen tuklee elättämään perhettä
<Garjala> Tuo ongelma koskee lähinnä jotain humanistisia tai taideaineita. Jos opiskelee jotain ufoaineita, niin ei liene suuri yllätys, että sitä työtä ei sitten löydykään.
<GentleDraw> Sienimise Meilläkään ei peruskoulussa käyty läpi kuin lähihoitaja- ja taidekoulu. Ensimmäisen ammattikoulun jälkeen tuli käytyä työkkärin ammatinvalintapsykologilla, joka antoi paperinivaskan, missä oli kaikki suomen koulutus- ja työalat. Tälläiset pitäisi jakaa myös peruskoulussa, kun ihmiset ei oikeasti edes tiedä mitä aloja on.
<lask90> Sepizee hyvä kommentti, mutta toisaalta joskus tuntuu että on hyvä pitää harrastukset erillään. Monesta asiasta kun tuntuu menevän maku jos sitä tekee työkseen.
<Benn> Sienimise Täähän se ois, tiesin peruskoulun jälkeen että oli olemassa lääkäri, palomies ja poliisi
<suosilmä> oletko opiskellut itsesi naistutkijaksi
<Sienimise> Benn Mä taas oon ihmetelly sitä, et miksei peruskoulussa käydä paremmin läpi eri aloja, niiden sisältämiä töitä ja niihin töihin tarvittavaa koulutusta. Muistelisin että yläasteen opintojenohjauksessakin oli vaan kyse siitä että "Ootko miettiny meneväs amikseen vai lukioon?" No mistä mä tiiän, ku ei oo hajuakaan mitä kaikkee työtä sitä voikaan maailmassa tehdä. Mukava sit nyt vasta korkeakouluopintojen aikana tajuta että väärin tuli valittua, ihan vain siksi että tiedot oli hatarat eikä tiennyt teininä että mistä sitä tietoa edes pitäisi etsiä.
<SirByron> Opiskelin sellaisen ammatin, josta pidän, mutta pitäisi itse työllistää itsensä. Mikä on ok, jos tekee jotain päivätyötä samalla. Toisesta saisi ekstravoita leivän päälle. Vielä kun onnistuisi/jaksaisi/ehtisi päivätöiden lisäksi tekemään noita omia hommia...
<GentleDraw> Kyllähän suomessa on paljon aloja mihin otetaan työntekijöitä. Huono puoli vain että 1 paikkaa kohden on 300 hakijaa, eikä paikkaa saa kun ei ole yhtään työkokemusta.
<RonBurgundy> Ei saa Suomesta duunia sitten millään t. Leijonankesyttäjä
<Jack Reacher> ''Moro oon Jamal from Somalia ja haluun astronautiksi'' -Suomen maahanmuuttajat tähtäävät korkealle, maahanmuutto on siis onnistunut, t. YLE
<Tupajumi]> jotkut taas sanoo, ettei harrastusta ja työtä kannata yhdistää. tiedä siitä sitten.
<vpkutinl> Kopellimestari Mitäs vikaa suomen kielessä on?
<Benn> Oon aina ihmetelly, että mistähän sitä jonkun lukion jälkeen voi tietää mikä ala kiinnostaa. En ite tiiä vieläkään
<Sepizee> Onnellisia ovat sellaiset ihmiset, jotka voi yhdistää harrastuksen ja työn.
<Kopellimestari> BoostedM3 Ei tolla äidinkielellä
<vpkutinl> Tekisit sinäkin hipsteri jotain hyödyllistä.
<Ssavior> No mutta tämähän on täysin totta. T: Kulttuuripuolella koko nuoruutensa opiskellut
<BoostedM3> yksityis yrittäjyys on myös vaihtoehto...
Uusimmat profiilikuvat
Foorumilla tapahtuu