Quantcast

Lähettäjä:

led zeppe1in 93 led zeppe1in 93

Ganymede

keskimmäinen kuva, taiteilijan tekemä kuva Ganymedestä luotain kuvien perusteella. Yksi päivä kestää viikon Ganymedella. Moni tuntee tai on kuullut Aurinkokunnan kuista kuten: Titan, Europa, Charon, kuu, tai Miranda, mutta mikään edellisistä ei ole suurin kuu. Aurinkokunnan suurin kuu on nimittäin vähän tuntemattomampi Ganymede, joka on myös samalla Jupiter-planeetan suurin kuu. Se on suurempi kuin Merkurius-planeetta ja vain vähän pienempi kuin Mars-planeetta. Jos jupiteria voi verrata suuren kaupungin keskus-aukioon, Ganymede on korttelin suurin rakennus. Ganymede on nimetty Olymposvuorten jumalten juomanlakijan mukaan. Sillä on kivinen ydin, jäinen vaippa ja kivistä vesijäätä oleva kuori. Sen geologista historiaa pidetään rikkaana. Tätä nykyään sen maisema koostuu korkeista ja jyrkistä vuorista, laaksoista, kraattereista ja laavavirroista. Vaaleat alueet pinnalla ovat vesijäätä. Niiden harjut ja uurteet muodostavat monimutkaisen verkoston, jonka rakenteiden koko vaihtelee sadoista km tuhansiin kilometreihin. Ganymeden pinnalta on löydetty vähän otsonia jonka perusteella ollaan päätelty, että siellä voisi olla harva happi kaasukehä kuten sen sisar satellitilla Europalla.

3.8 / 5 (52 ääntä)

Ganymede  - keskimmäinen kuva, taiteilijan tekemä kuva Ganymedestä luotain kuvien perusteella. Yksi päivä kestää viikon Ganymedella. 

Moni tuntee tai on kuullut Aurinkokunnan kuista kuten: Titan, Europa, Charon, kuu, tai Miranda, mutta mikään edellisistä ei ole suurin kuu. Aurinkokunnan suurin kuu on nimittäin vähän tuntemattomampi Ganymede, joka on myös samalla Jupiter-planeetan suurin kuu. Se on suurempi kuin Merkurius-planeetta ja vain vähän pienempi kuin Mars-planeetta.

Jos jupiteria voi verrata suuren kaupungin keskus-aukioon, Ganymede on korttelin suurin rakennus. Ganymede on nimetty Olymposvuorten jumalten juomanlakijan mukaan. Sillä on kivinen ydin, jäinen vaippa ja kivistä vesijäätä oleva kuori. Sen geologista historiaa pidetään rikkaana. Tätä nykyään sen maisema koostuu korkeista ja jyrkistä vuorista, laaksoista, kraattereista ja laavavirroista. Vaaleat alueet pinnalla ovat vesijäätä. Niiden harjut ja uurteet muodostavat monimutkaisen verkoston, jonka rakenteiden koko vaihtelee sadoista km tuhansiin kilometreihin. Ganymeden pinnalta on löydetty vähän otsonia jonka perusteella ollaan päätelty, että siellä voisi olla harva happi kaasukehä kuten sen sisar satellitilla Europalla.

Julkaistu: 21.5.2016 13:51

2.5K

Lähettäjä: led zeppe1in 93 led zeppe1in 93

Otsikko: Ganymede

Kuvaus: keskimmäinen kuva, taiteilijan tekemä kuva Ganymedestä luotain kuvien perusteella. Yksi päivä kestää viikon Ganymedella. Moni tuntee tai on kuullut Aurinkokunnan kuista kuten: Titan, Europa, Charon, kuu, tai Miranda, mutta mikään edellisistä ei ole suurin kuu. Aurinkokunnan suurin kuu on nimittäin vähän tuntemattomampi Ganymede, joka on myös samalla Jupiter-planeetan suurin kuu. Se on suurempi kuin Merkurius-planeetta ja vain vähän pienempi kuin Mars-planeetta. Jos jupiteria voi verrata suuren kaupungin keskus-aukioon, Ganymede on korttelin suurin rakennus. Ganymede on nimetty Olymposvuorten jumalten juomanlakijan mukaan. Sillä on kivinen ydin, jäinen vaippa ja kivistä vesijäätä oleva kuori. Sen geologista historiaa pidetään rikkaana. Tätä nykyään sen maisema koostuu korkeista ja jyrkistä vuorista, laaksoista, kraattereista ja laavavirroista. Vaaleat alueet pinnalla ovat vesijäätä. Niiden harjut ja uurteet muodostavat monimutkaisen verkoston, jonka rakenteiden koko vaihtelee sadoista km tuhansiin kilometreihin. Ganymeden pinnalta on löydetty vähän otsonia jonka perusteella ollaan päätelty, että siellä voisi olla harva happi kaasukehä kuten sen sisar satellitilla Europalla.

Hakusanat: kuu, jupiter, avaruus, voyager, 2, luotain, aurinkokunta, planeetta, kivi, jää, vesi, mars, enceladus, titan, europa, merkurius, maa, ,

3.8 / 5 (52 ääntä)

ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ

Mikäli tämä mediatiedosto on mielestäsi sopimaton tai omistat tekijänoikeudet mediatiedostoon ja haluat sen poistettavaksi, voit lähettää siitä meille ilmoituksen.

Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.

Syy

repostMediaId

Lyhyt selvitys

Merkkejä jäljellä

600

Kommentointiin liittyvät säännöt voit lukea tästä.

Kommentti ei liity mediaan

Eniten ääniä saaneet kommentit

Aika: 2016-05-21 14:14:29

+11003

<Tmpp>

Lisäfunfaktaa: Ganymede ja aurinkokunnan toiseksi suurin kuu, Saturnuksen Titan on molemmat säteeltään suurempia kuin Merkurius, mutta Merkurius painaa enemmän kuin molemmat kuut yhteensä.

62

Aika: 2016-05-21 19:47:42

+20425

<tepri>

"Yksi päivä kestää viikon Ganymedella." Taidan olla tuolla töissä.

21

Kommentit (16)

Piilota OFF-Topic keskustelu

22.05.2016 18:44

<tusinasofisti> vlttr Osuit melko lähelle totuutta Ganymedeen mytologisesta ulottuvuudesta. Nimittäin samoin kuin muutkin taivaankappaleet, on myös tämä kuu nimetty jonkin antiikin mytologisen hahmon mukaan. Ganymedes oli (kreikkalaisessa mytologiassa) kaunis kuolevainen nuorukainen, johon ylijumala ja sonnien sonni Zeus vaihteeksi iski silmänsä. Zeus lupasi tehdä Ganymedeesta kuolemattoman, jos tämä suostuisi hommiin hänen kanssaan. Nykyisin Ganymedes on kuolematon ja kaatelee jumalille viiniä Olympoksella.

22.05.2016 16:33

<Parr79> Oonko ainoa jota ärsyttää nää mediat...

21.05.2016 20:06

<dscott9> H0bla Juu, noiden kuiden asemat muuttuvat tunneittain - ei päivittäin. Tosin nyt alkaa yöt vaaleta siinä määrin, että homma vaikeutuu keskikesää kohti mentäessä. Tsekkasin juuri, että tänään 21.5. keskiyön ja kello yhden välillä kaikki kuut ovat hyvin näkösällä, mutta Io ja Europa ovat siinä määrin päällekäin maasta katsottuna, että saattavat näkyä yhtenä täplänä kiikareilla.

21.05.2016 19:47

<tepri> "Yksi päivä kestää viikon Ganymedella." Taidan olla tuolla töissä.

21.05.2016 17:53

<Tmpp> SuojaKerroin Jepu, mutta Maassa ja muillakin planeetoilla olis vähän liian viileää ja Jupiterin kuilla vähän liian lämmintä elää jos Jupiter syttyis tähdeks. Pitäis keksiä jotain jännää. Tosin jos ihmisillä on siinä vaiheessa tarpeeks kehittynyttä teknologiaa sytyttää kaasuplaneettoja tähdiks niin ehkä niillä on myös teknologiaa pistää pystyyn sopivia asumuksia niiden ympärille.

21.05.2016 17:01

<SuojaKerroin> Tmpp Vielä lisää hupifaktaa: Jupiter on muutaman kiviplaneetan massan päässä alemman pääsarjan tähdistä, joten joskus kun Aurinko sammuu olisi teoriassa mahdollista käynnistää Jupiterin fuusioreaktiot joko massaa tai energiaa lisäämällä.

21.05.2016 16:15

<H0bla> Aivan. Sitä juuri hainkin, että onko joku tietty pvm tms. kun ne voi nähdä. Kiitän infoista!

21.05.2016 15:46

<dscott9> H0bla Mitä lisätietoja? Noiden havainnoinnistako? Siinä puolen yön aikaan kirkkain kohde (suunnilleen läntisellä) taivaalla kuun jälkeen on Jupiter. Sit vain vilaiset kiikareilla siihen suuntaan, ja planeetan ympärillä näkyy tyypillisesti 2-4 pientä pistettä, jotka ovat nuo Galilein kuut.

21.05.2016 15:42

<H0bla> dscott9 Lisätietoja?

21.05.2016 15:21

<dscott9> Tänä keväänä ehtii vielä kyseisen kuun näkemään omin silmin, jos omistaa kiikarit. Samalla on mahku nähdä kaikki neljä ns. Galilein kuuta, jotka ovat Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto. Ja ihan peruskiikareilla näkyy.

21.05.2016 15:09

<esistleben> Ollappa jumala, olisi oma juomanhakija!

21.05.2016 14:37

<opmagic> Suomessa käytetään nimeä Ganymedes. Zepukalle kiitoksia mielenkiintoisista aiheista.

21.05.2016 14:14

<Tmpp> Lisäfunfaktaa: Ganymede ja aurinkokunnan toiseksi suurin kuu, Saturnuksen Titan on molemmat säteeltään suurempia kuin Merkurius, mutta Merkurius painaa enemmän kuin molemmat kuut yhteensä.

21.05.2016 14:08

<Wellmu> Juu on se avaruus siisti ja hieno paikka ja aina on kiva oppia jotain uutta, mutta ei saatana näitä kokoaikaa jaksa. Voisitte tehdä näillä "tiede-medioille" kohta ihan oman osaston.

-12
21.05.2016 14:06

<uniikkilumihiutale> jos Ganymedestä otta N-kirjaimen pois, niin siitä tulee Gaymede :D :D :D :D

-10
21.05.2016 14:03

<norppeli> Aina oppii jotain uutta rasia 5/5

Foorumilla tapahtuu

Jonossa on 41 mediaa! Lähetä uusi kuva/video tästä.
Lähetä uusi media

Ei kyselyä tälle päivälle. Lisää uusi kysely tästä.

SUOSITUIMMAT MEDIAT

nöpöttää

nöpöttää

24 163 katselukertaa

Vene tasapainoiseksi

Vene tasapainoiseksi

23 935 katselukertaa

Hoida hommasi

Hoida hommasi

22 512 katselukertaa

En ole ainoa, joka mokaa

En ole ainoa, joka mokaa

20 181 katselukertaa

Kokoukset

Kokoukset

19 398 katselukertaa

Kommentointiin liittyvät säännöt

  • Pyri kunnioittamaan muita kirjoittajia ja heidän mielipiteitään.
  • Merkitse kommenttisi lähetysvaiheessa off-topiciksi mikäli se ei liity mitenkään itse mediaan.
  • Ylläpidolla on oikeus poistaa kommentti ilman mitään erillistä ilmoitusta.
  • Jylppy-Galleriaan ei hyväksytä poliittisten äärilaitojen riitelyä tai maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä medioita tai kommentteja, niillä ei ole mitään viihdearvoa eivätkä ne tästä syystä sovellu Riemurasiaan.
  • Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kiellettyä.
  • Väkivallalla tai millään muullakaan uhkailua ei sallita, kohdistuipa se toiseen kirjoittajaan, julkisuuden henkilöön tai tuntemattomaan ihmiseen. Myöskään muita ei saa kannustaa väkivaltaan tai vainoon.
  • Linkit jotka sisältävät erotiikkaa, väkivaltaa, häiritseviä kuvia tai mainontaa ovat kiellettyjä.
  • Poistamme mainostarkoituksessa laaditut kirjoitukset, olipa mainostettava asia sitten tavara, palvelu, aate tai maailmankatsomus. Puolueen tai uskonnon kiihkeä tuputtaminen voi olla myös mainostamista.
  • Yksityiselämään kuuluvia asioita ei saa julkaista. Tämä tarkoittaa mm. puhelinnumeroita, osoitetietoja ja sähköpostiosoitteita.
  • Toistuva saman asian kommentointi on kiellettyä.
  • Mediaan liittymättömät kommentit, kuten maahanmuuttopoliikka tapahtuu foormilla. Pääset siihen tästä. Sallimme kuitenkin mediaan liittymättömät kirjoitukset tietyissä rajoissa. On myös välillä piristävää kuulla käyttäjien omia hauskoja kokemuksia elämästä.
  • Jatkuvista sääntöjen rikkomisesta ylläpidolla on oikeus antaa käyttäjälle varoitus (7 päivän kirjoitus -ja äänestyskielto) sekä räikeimmissä tapauksissa porttikielto sivustolle tai tunnuksen poisto.
  • Kaikkien näiden sääntöjen jälkeen pyritään pitämään keskustelu kuitenkin rentona.